/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ilan Șor ar fi achitat pentru studiile mezinului lui Iurie Leancă făcute în Marea Britanie

08 octombrie 2018, ora 14:15

Firma lui Șor a transferat 20 de mii 882 de dolari, convertiți în 12 mii 912 lire sterline, pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited. Cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”. Cambridge Arts and Sciences Limited este tocmai compania care deține colegiul, unde Liviu Tristan Leancă a fost printre absolvenți în anul 2014. O altă plată apare în extrasele bancare de pe contul în lire sterline al Tomton Trade pe 12 februarie 2013. Șor a transferat școlii din Cambridge pentru Liviu Tristan Leancă 12 mii 700 de lire sterline.

Suma a fost convertită din aproximativ 20 de mii de dolari. Copiile rulajelor în care apar aceste plăți au fost oferite Jurnal TV de către avocatul Ion Crețu, în prezent apărător al lui Veaceslav Platon – unul dintre condamnații în dosarul fraudei bancare.

Întrebat de ce aceste plăți, Iurie Leancă s-a interesat dacă există probe. Când i s-a răspuns afirmativ, a declarat că dovezile ar fi mincinoase și că Jurnal TV ar fi o televiziune de partid, care ar avea interesul să-l defăimeze.

Nici Ilan Șor, care în mărturiile depuse la procuratură descrie cu lux de amănunte nenumărate transferuri către Vladimir Filat, nu vorbește despre cele cel puțin două plăți făcute pentru feciorul lui Leancă. Chiar dacă îi pomenește numele. Șor a afirmat că Filat s-a înțeles anume cu Leancă atât în cazul râvnitei funcții de consul, pe când ultimul era ministru de Externe, cât și în cazul cedării de către stat a pachetului majoritar la Banca de Economii, pe când ocupa deja fotoliul de premier. Bancherul a enumerat sume exacte, pe care i le-ar fi plătit lui Filat, pentru un serviciu sau altul, dar nu a spus niciun cuvânt despre oarecare plăți către Leancă. Astăzi el nu le neagă, dar spune că nu-și amintește.

Citiți investigația integrală AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram