Partidul Democrat din Moldova vrea ca judecătorii să fie aleși de popor. Anunțul a fost făcut de lideru formațiunii, Vladimir Plahotniuc, după ședința partidului. Potrivit lui, astfel va crește gradul de încredere a populației în justiție.

„Partidul democrat a pregătit un proiect de hotărâre al Parlamentului care însărcinează Comisia Juridică Imunități și a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției care ar permite de azi înainte ca judecătorii să fie aleși de popor. Proiectul de lege elaborat urmează să fie dezbătut pe larg cu societatea civilă cu grupurile interesate și după asta urmează să fie supus votului în Parlament”, a declarat Vladimir Plahotniuc.

El a mai spus că potrivit unei analiza a Executivului, actuala guvernare a făcut mai multe reforme în domeniu decât alte guverne și că acestea au fost convenite cu partenerii externi și au avut menirea ca să întărească independența domeniului justiției. Însă, oricum persistă încă concepția că acest domeniu nu este tocmai independent sau unele grupuri de interese ar interveni în actul Justiției. Astfel, PDM a elaborat proiectul prin care judecătorii să fie aleși de popor.