La o săptămână de la înregistrarea „Civil Aviation Group”, compania care a câștigat concursul de privatizare a Air Moldova, acționarii din Moldova Andrei Ianovici și Serghei Melnik şi o companie înregistrată în Marea Britanie, au fondat, la 30 august 2018, firma „Air Jet Company”. Potrivit Ziarul de Gardă, decizia companiei britanice de a se implica în fondarea unei firme la Chişinău a fost luată la adunarea generală a acţionarilor care a avut loc în oraşul Herzliya din Israel la data de 10 august 2018. Coincidenţă sau nu, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, cel care controlează prin intermediul „Avia Invest” Aeroportul Internațional Chişinău, a efectuat o vizită în Israel în perioada 9-19 august 2018.

Potrivit Newsmaker, Şor şi familia acestuia au fost cazaţi într-un hotel din orăşelul Herzliya, amplasat pe coasta Mării Mediterane, acolo unde au sărbătorit ziua de naştere a fiului cântăreţei Jasmin, soția lui Ilan Șor.

Dacă „Civil Aviation Group”, firmă care gestionează compania „Air Moldova” are ca obiective de activitate declarate „activităţi de servicii anexe transporturilor aeriene; activităţi de închiriere şi leasing de echipamente de transport aerian; alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi; alte intermedieri financiare”, în cazul „Air Jet Company”, la obiectivele de activitate se adaugă şi „transporturi aeriene de pasageri; transporturi aeriene de marfă; activităţi ale agenţiilor turistice sau „alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică”.

Partenerul de afaceri al surorii lui Baliţchi şi prietenul Marinei Tauber, cooptat la „Air Moldova”

În perioada în care se aştepta anunţul despre oficializarea privatizării „Air Moldova”, Andrei Nesterov, un om de afaceri despre care ZdG a scris anterior că este partener de afaceri în cadrul companiei „Truffe” SRL cu Mariana Koegel, sora lui Tudor Baliţchi, fostul şef al Serviciului Vamal al R. Moldova, acum angajat în cadrul holdingului controversatului Ilan Şor, a fost cooptat în cadrul întreprinderii, iar mai mulţi angajaţi ne-au declarat că acesta este perceput drept unul din reprezentanţii noilor proprietari ai companiei.

Soţii Andrei şi Iulia Nesterov, împreună cu Marina Tauber (c), vicepreşedintă a Partidului ŞOR

Pentru a stabili funcţia lui Nesterov la „Air Moldova” am sunat la companie, solicitând să vorbim cu acesta. Ni s-a dat un număr de telefon fix la care îl putem găsi şi ni s-a comunicat că Nesterov îndeplineşte funcţia de director comercial. L-am sunat pe acel număr de telefon. După ce l-am întrebat cum a ajuns să lucreze la „Air Moldova”, Nesterov ne-a cerut să revenim peste o oră, doar că ulterior nu a mai răspuns la acel număr de telefon.

Contactat telefonic, Iulian Scorpan, directorul general „Air Moldova”, ne-a spus că Nesterov nu este angajat la Air Moldova şi ne-a invitat în oficiul său pentru a discuta. La întâlnire, Scorpan era însoţit de Gheorghe Răducan, pe care ni l-a prezentat drept directorul Departamentului comercial al „Air Moldova”.

Răducan a confirmat că Nesterov a fost cooptat în staff-ul „Air Moldova”, doar că a menţionat că acesta nu este angajat al companiei:

„El nu a fost angajat. Este un contract de consultanţă din data de 20 septembrie 2018 pentru programul nostru de chartere. Dumnealui are o experienţă destul de bogată în administrarea şi folosirea charterurilor şi în sezonul de iarnă şi în sezonul estival. Erau mai multe persoane, mai mulţi candidaţi. Era şi o companie de consultanţă străină, care a fost mult prea scumpă pentru noi. Condiţiile dlui erau mult mai avantajoase. În plus, acesta cunoaşte piaţa locală, aveam nevoie de experienţa lui”.

Răducan ne-a spus că perioada pentru care este semnat contractul de consultanţă cu Andrei Nesterov este de o lună, existând însă posibilitatea unei colaborări ulterioare. Acesta a precizat că Nesterov nu a fost angajat în baza unui concurs şi că a fost cooptat la iniţiativa sa şi a directorului „Air Moldova”, Iulian Scorpan, dar şi că nu ar exista vreo legătură între alegerea lui Nesterov şi privatizarea „Air Moldova”.

Citiți continuarea pe Ziarul de Gardă.