Ziua Internațională a spălatului pe mâini este cea mai eficientă modalitate pentru prevenirea mai multor boli. Astfel, medicii vin cu o recomandare pentru a evita apariția infecțiilor. Marcarea acestui eveniment oferă oportunitatea de a informa și conştientiza necesitatea spălării mâinilor cu săpun, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Sloganul „Mâinile curate – o rețetă pentru sănătate !” ne îndeamnă pe toți să facem spălarea pe mâini parte componentă a fiecărei mese. Tradițional, spălarea mâinilor cu săpun constituie o componentă importantă a igienei produselor alimentare care mențin alimentele în siguranță și previn toxiinfecții și intoxicații alimentare, boli diareice acute etc.

Sa analizat că până la 70% dintre cazurile de diaree pot fi provocate cu igiena alimentară incorectă. Bolile asociate cu alimentația umană constituie una din cauzele majore ale decesului în medii cu venituri scăzute, în special, în rândul copiilor sub 5 ani.

Rețineți! Mâinile sunt principalii purtători ai germenilor care cauzează boli. Pentru spălarea corectă și eficientă a mâinilor trebuie să fie practicată în mod corect prin efectuarea următorilor pași:

– Udați-vă mâinile cu apă.
– Dați cu săpun spatele mâinilor, încheieturilor, aplicați spălatul spațiului dintre degete şi de sub unghii.
– Se curăță timp de cel puțin 20 de secunde.
– Clătiți mâinile cu apă.
– Uscați-vă mâinile cu un prosop de hârtie, care ulterior îl aruncați.

Important! Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei, înainte de mâncare, înainte să începem să gătim, când intrăm în casă, după schimbarea scutecelor la un copil, după utilizarea transportului în comun, după ce ne-am jucat cu animalele de companie; după vizitarea unui bolnav, înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact, după manipularea gunoiului, după ce suflați nasul, tușiți sau strănutați, după utilizarea tastaturii, a altor dispozitive și accesorii electronice și ori de câte ori sunt mâinile murdare.