Municipiul Chișinău trebuie să fie inclus în programul „Drumuri Bune pentru Moldova 2”, or, aici este concentrată peste 75% din activitatea economică a țării, peste 50% din producția industrială și mai mult de 30% din taxele rutiere sunt achitate în Chișinău. Totodată, cel mai mare consum de combustibili este în Chișinău (contribuind prin accize incluse în preț la umplerea Fondului Rutier), 80% din activitatea comercială a Republicii Moldova este în Chișinău (iar de aici se achită TVA și acoperă taxele vamale și accizele – principalele surse de venit a Bugetului de Stat). Sunt de părere membrii asociației Comunitatea ”WatchDog.MD”, care au lansat o petiție colectivă în acest sens.

Petiția este adresată autorităților publice centrale și partidului de guvernare. Inițiatorii petiției cer ca orașul Chișinău și suburbiile acestuia să beneficieze de finanțare în volum de 400 milioane lei în cadrul programului ”Drumuri Bune pentru Moldova 2”, care va fi implementat în anul 2019.

„În cadrul programului ”Drumuri Bune pentru Moldova 1”, localitățile Municipiului Chișinău nu au beneficiat de nici un leu din totalul de aproape 1,6 miliarde lei alocați din Fondul Rutier și din Bugetul de Stat. Iar aceasta s-a întâmplat în situația în care mult mai mult de jumătate din banii cheltuiți sunt impozite, taxe și accize acumulate anume în capitală”,  menționează reprezentanții WatchDog, într-un comunicat de presă.

Activiștii civici susțin că nu este echitabil faptul că nici un leu din cei acumulați în Chișinău nu a fost reinvestit aici.

„Nu suntem împotriva modernizării infrastructurii rurale (deși considerăm că aceste investiții necesită să fie mult mai bine gândite), dar considerăm necesară o contribuție și pentru Chișinău, mai ales având în vedere starea deplorabilă a drumurilor și trotuarelor de aici. Considerăm că orașul Chișinău și suburbiile au aceleași drepturi ca și alte localități din țară, deci – trebuie să primească finanțare în cadrul programelor guvernamentale”, se menționează în comunicat.

Petiția va fi colectată în formă fizică și on-line. Orice doritor să susțină colectarea în formă tipărită o poate face prin descărcarea textului petiției AICI.

De asemenea, cei care vor să semneze petiția online, o pot face accesând acest link.