/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Premieră în Moldova. Medicii au realizat prima intervenție pentru extragerea trombelor din vasele cerebrale

missing
16 octombrie 2018, ora 16:05

Potrivit directorului Institutului, Mihai Ciocanu, intervenția a fost posibilă datorită unui parteneriat dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie a IMU și Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde medicii din Moldova au făcut stagieri. membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri.

„În țara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistență medicală specializată, depinde foarte mult de reușita tratamentului”, a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale sub ghidaj angiografic și cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) asistate de vacuum aspirație. Daca în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) beneficiază de succes un pacient din 8-14 (în dependență de timpul de adresare 1-4,5 ore), atunci în urma neurotrombextracției beneficiază unul din 3 pacienți.

Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticați cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienți.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram