Premieră în medicina din Moldova. La Institutul de Medicină Urgentă (IMU) a fost realizată o intervenție de tratament prin neurotrombextracție mecanică din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic. Intervenția a avut loc la 29 septembrie curent.

Potrivit directorului Institutului, Mihai Ciocanu, intervenția a fost posibilă datorită unui parteneriat dintre Clinica de neurologie și neurochirurgie a IMU și Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde medicii din Moldova au făcut stagieri. membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri.

„În țara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală și socială ce reprezintă a treia cauză de deces și prima cauză de invalidizare a populației. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 și 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistență medicală specializată, depinde foarte mult de reușita tratamentului”, a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale sub ghidaj angiografic și cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) asistate de vacuum aspirație. Daca în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) beneficiază de succes un pacient din 8-14 (în dependență de timpul de adresare 1-4,5 ore), atunci în urma neurotrombextracției beneficiază unul din 3 pacienți.

Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticați cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienți.