Patru pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă, în doar două zile, în urma unor operaţii de transplant. S-au efectuat trei transplanturi de rinichi - două de la donator în viață și un transplant de la donator în moarte cerebrală, se spune într-un comunicat al Spitalului Clinic „Timofei Moșneaga”.

Operațiile de transplant renal au fost efectuate de medicii din Clinica Urologie, Dializa și Transplant Renal, împreună cu profesorul Jean-Paul Squifflet din Belgia. Prof.J.-P. Squifflet care vine de mai mulți ani la Chișinău pentru activități comune în domeniul transplantului renal.

Una dintre persoanele benefeciare de transplant de rinichi este Inga Rusu, care s-a aflat trei ani în lista de aşteptare. Luni, acesteia i-a fost prelevat un rinichi de la un bărbat aflat în moarte cerebrală.

„Mă simt foarte bine, mai ales ţinând cont de faptul că am scăpat de o procedură care mă ţinea locului. Sprijinul şi încurajarea medicilor m-au determinat să merg înainte, iar acum sunt fericită că trăiesc”, a spus Inga Rusu.

Potrivit șeful Clinicii Urologie, Dializă și Transplant Renal, Adrian Tănase, pacienţii operaţi sunt în secția terapie intensivă şi se simt bine. Rinichii şi-au reluat funcţia, iar acum urmează o recuperare de câteva zile.