/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ZdG: Televiziunea „echidistantă” afiliată lui Șor, finanțată cu „împrumuturi de la parteneri”

19 octombrie 2018, ora 12:55

Decizia de schimbare a denumirii postului Euro TV a fost aprobată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) în septembrie curent. Șase membri ai CCA au votat pentru, iar un singur membru, Olga Guțuțui, a votat împotrivă. Aceasta și-a motivat votul prin faptul că administratorul televiziunii, Dumitru Chitoroagă, este reprezentantul partidului politic „Șor”, activitate ce nu poate fi combinată cu munca de jurnalist. Președintele CCA, Dragoș Vicol, a insistat însă ca discuțiile despre preferințele politice să fie discutate după ședință.

Totodată, în același timp cu lansarea „Televiziunii Centrale”, și postul Alt TV, care are același administrator ca și Euro TV, va suferi schimbări și va fi reorganizat în „Orhei TV” – un post de televiziune la care va fi transmis concomitent și conținutul de la „Televiziunea Centrală”.

Cine stă în spatele „Televiziunii Centrale”?

Postul „Euro TV”, acum „Televiziunea Centrală”, este gestionat de societatea cu răspundere limitată „Media Resurse”, al cărei conducător este Dumitru Chitoroagă. Acesta deține funcția de director general al Euro TV, dar și al Orhei TV ( fost Alt TV). Chitoroagă nu își ascunde preferințele politice, iar pe pagina lui de Facebook sunt publicate mai multe postări de promovare a Partidului „Șor”. Totodată, Chitoroagă este reprezentant împuternicit al partidului „Șor” în municipiul Chișinău, sectorul Botanica și Centru.

„Eu nu voi ieși pe ecran pentru că nu este etic. Având o simpatie pentru un anumit partid, nu înseamnă că trebuie să îl promovez la televizor. Viziunile politice le voi împărtăși cu membrii și simpatizanții partidului”, ne-a comunicat Chitoroagă, solicitat de ZdG.

„Media Resurse” SRL a fost fondată la rândul său de „Klassika Media” SRL, în spatele căreia stă Rita Țvic, un om apropiat de familia
Șor. Ea a scris anterior biografia tatălui lui Ilan Șor, Miron Șor, care a decedat. „Klassika Media” este fondatoarea și a altor trei companii media: SRL „Alternativ-TV” (operator TV prin cablu) , SRL „Alvalmedia” (deținătorul anterior al licenței Euro TV) şi SRL „Trust TV” (distribuitor de servicii), toate avându-l conducător pe Dumitru Chitoroagă. Brandul Klassika, însă, aparţine de mai mulţi ani familiei Şor.

Ziarul de Gardă a scris anterior că preluarea Euro TV și Alt TV de către Ilan Șor a fost intermediată în 2014 de către Rita Țvic și soțul său, Vladimir Novosadiuc, şeful reprezentanţei în R. Moldova a agenţiei „Rusia Astăzi” (Russia Today) şi „Noutăţi din Rusia” SRL, cu care primarul de Orhei este în relații apropiate.

Întrebat dacă adevăratul beneficiar al celor două televiziuni este primarul de Orhei, Chitoroagă a declarat că potrivit rapoartelor realizate anterior de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Euro TV nu a fost niciodată sancționat pentru că a prezentat interesul unui politician anume.

Întrebat cine a finanțat reorganizarea Euro TV și lansarea noului post de televiziune, Dumitru Chitoroagă ne-a răspuns simplu, că banii vor fi împrumutați „de la parteneri”.

„Nu știu de unde alții au atâția bani. Poate noi ceva nu am făcut corect. Noi o să împrumutăm anumiți bani pentru a ne dezvolta. În prima perioadă nu vor fi probleme. Vom împrumuta de la niște parteneri ca să ne întreținem, iar mai departe cred că ne vom putea asigura. Noi am luat împrumuturi, nu suntem finanțați”, a spus Chitoroagă.

Am încercat să aflăm despre care parteneri este vorba mai exact, însă Chitoroagă a menționat că nu ne poate spune mai mult decât faptul că aceștia sunt „partenerii fondatorului”.

Cu referire la faptul că televiziunea se relansează în ajun de alegeri parlamentare, directorul general al „Televiziunii Centrale” a declarat că este doar o coincidență și că ideea de a face schimbări în interior este încă din 2014, doar că s-a lucrat mult la acest proiect până în prezent.

Chitoroagă nu a negat că televiziunea va participa la compania electorală din acest an: „Nu știu. O să discutăm și o să vedem. Fiecare televiziune trebuie să câștige un ban și acesta este și interesul nostru”.

Potrivit directorului general al televiziunii, concepția generală a noului post de televiziune va rămâne neschimbată. Dumitru Chitoroagă susține că „Televiziunea Centrală” va fi un post generalist, care va atrage atenția tuturor categoriilor de vârstă.

La „Televiziunea Centrală” vor fi difuzate filme, documentare, emisiuni, dar și buletine de știri. Conținutul va fi prezentat atât în limba rusă, cât și în limba română.

„Conceptul rămâne același – televiziune generalistă cu maxim 10% conținut informativ analitic, însă mult divertisment și emisiuni”, spune Chitoroagă.

Cu referire la politica editorială, directorul general al televiziunii a menționat că aceasta va fi „corectă și echidistantă”: „Elementar, nu se va permite de a critica pe cineva fără să ai argumente serioase. Nici un jurnalist nu va fi impus să gândească sau să realizeze un anumit reportaj”.

Întrebat ce a generat această schimbare la față, dacă nu e vorba de alegeri, Chitoroagă a precizat că noul post TV își propune să se orienteze către un public mai mare.

Citiți continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram