Autorităţile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul şi au anunţat că doi înalţi oficiali au fost concediaţi în urma incidentului care a provocat o criză internaţională şi relaţii tensionate între Riyad şi Occident.

Procurorul public din Arabia Saudită a anunţat într-un comunicat că între Khashoggi şi oamenii care l-au întâlnit în consulat a izbucnit o luptă care a dus la moartea acestuia, scrie Mediafax.

„Investigaţiile sunt încă în desfăşurare şi 18 cetăţeni saudiţi au fost arestaţi”, se arată în comunicatul transmis de presa de stat saudită, adăugând că un consilier regal, Saud al-Qahtani, şi şeful serviciului de informaţii, Ahmed Asiri, au fost concediaţi din funcţiile lor.

Khashoggi, un critic al Prinţului Mohammed bin Salman, a dispărut după ce a intrat în consulat pe 2 octombrie pentru a obţine documentele necesare pentru a se căsători. Dispariţia lui Khashoggi, rezident american şi corespondent la Washington Post, a tensionat relaţiile dintre Arabia Saudită şi aliaţii occidentali. Aliaţii arabi s-au adunat în sprijinul Riyadului, dar presiunile occidentale s-au intensificat la adresa Arabiei Saudite pentru a oferi răspunsuri convingătoare.

Înainte de anunţurile saudite, preşedintele american Donald Trump a declarat că ar putea considera impunerea de sancţiuni împotriva Arabiei Saudite în legătură cu dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, subliniind importanţa relaţiei SUA-Arabia Saudită.

În Istanbul, procurorii turci care investighează dispariţia lui Khashoggi au interogat vineri angajaţii turci din consulatul Arabiei Saudite, extinzând vânătoarea de indicii într-un caz care tensiona alianţa dintre Riyad şi puterile occidentale.