Serviciile de alimentație în instituțiile educaționale ar putea fi externalizate după modelul lituanian. Acest model presupune prestarea acestor servicii de companii de catering, dar și posibilitatea de a fi monitorizate online de către părinți.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Printre acestea – lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici.

În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației. De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup de lucru pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.