O pacientă de 26 ani a fost spitalizată într-o stare extrem de gravă, cu un diagnostic absolut neclar, cu o dermatită necrobuloasă (cădea pielea de pe 40% corp). Potrivit unui comunicat al Spitalului Republican „Timofei Moșneaga”, în urma investigațiilor s-a determinat gradul de mortalitate a pacientei de 95-97%.

Potrivit comunicatul instituției, pacienta este o femeie social vulnerabilă, cu doi copii, care necesita un tratament complex de urgență pe care nu și-l putea permite, dar acesta i-a fost acordat.

„Deși este un caz neobișnuit, noi am reușit să aducem pacienta la o stare satisfăcătoare de sănătate. Pacienta a fost monitorizată de către noi 18 zile, iar acum urmează un transfer în altă instituție unde va beneficia de un transplant de piele”, a declarat Gheorghe Trînca, șef interimar Secția terapie intensivă chirurgia septică.

„Cazul este unic prin faptul, că fără stabilirea diagnosticului concret, grație terapiei intensive cu utilizarea metodelor contemporane de detoxificare și metodei de terapie extracorporeală, s-a reușit, ca pacienta, care se afla într-un sindrom de disfuncții multiple de organe cu multiple insuficiențe (insuficiență cerebrală, insuficiență renală acută, insuficiență cardiovasculară stare de șoc, sindrom de coagulare desiminată,o deplețe a tuturor elementelor sangvine), să fie readusă la o stare bună de sănătate, pentru a putea continua tactica chirurgiei plastice pentru refacerea pielii pierdute”, se mai spune în comunicatul instituției.

La data de 16 octombrie 2018 pacienta a fost transferată în centrul specializat de chirurgie plastică.