/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

În Republica Moldova se face un studiu pentru evaluarea gradului de expunere a populației la plumb

23 octombrie 2018, ora 09:38

Potrivit MSMPS, expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dizabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral.

„Plumbul afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare”, semenționează într-un comunicat de la Ministerul Sănătății.

În cadrul proiectului “Consolidarea capacităților societății civile în implementarea abordării strategice a Managementului Chimic Internațional, în Republica Moldova”, A.O. EcoContact a analizat compoziția jucăriilor de pe piața locală. Testarea a 50 de jucării achiziționate în centre, piețe comerciale și en-gros din Chișinău a confirmat datele obținute la nivel regional și internațional, potrivit cărora până la 30% din jucăriile testate depășesc de zeci de ori și, uneori, de sute de ori concentrația admisă de metale grele, inclusiv plumbul, în aceste produse.

În periada 21-27 octombrie, are loc Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb. Ediția din acest an se desfăşoară cu sloganul: „Prevenirea expunerii la compuşii de plumb din vopsele”, pentru a sensibiliza populaţia, privind conștientizarea și punerea în aplicare a acțiunilor de combatere a efectelor plumbului asupra sănătății umane, în special asupra sănătății copiilor.

În acest context, Ministerul Sănătății vine cu recomandări pentru populație:

1. Identificați posibilele surse de plumb din jurul dvs;

2. Limitați utilizarea produselor cu conținut de plumb;

3. Folosiți vopselele pe bază de apă/ulei și nu plumb în lucrările de reparație;

4. Fiți precauți ce vopselele folosite în pictură;

5. Asigurați-vă că obiectele de mobilier nu conțin plumb;

6. Igienizați casa în mod regulat, pentru a îndepărta praful/murdăria care poate conţine particule de plumb;

7. Nu lăsați copilul să se joace în locuri cu obiecte sau pereți învechiți;

8. Nu procurați jucării din surse nesigure și de o calitate incertă;

9. Spălați mâinile copiilor după joacă, pentru a îndepărta praful de plumb invizibil.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram