Începând cu luna decembrie curent, familiile din Republica Moldova vor primi gratuit din partea Guvernului seturi de articole pentru nou-născuți, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Noi am reușit majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, am ajuns până la suma de 5 300 lei care este actual și, iată, luând în considerație și acest proiect, practic se adaugă încă 2 000 de lei – asta înțeleg că va fi costul unei cutii care poate fi privită prin prisma măririi indemnizației unice la nașterea copilului. Deci, o majorare de 2 000 de lei la 5 300 – asta ar însemna o sumă de 7 300”, a specificat premierul Pavel Filip.

Cutia va include bunuri de prima necesitate: haine pentru nou-născuți, pachet cu scutece, lenjerie, pătură, set de produse cosmetice pentru copii și o jucărie de pluș. Articolele vor fi de producţie autohtonă, cu excepția scutecelor.

Pentru a beneficia de setul pentru nou-născut, părinții – cetățeni ai Republicii Moldova și străini cu drept de ședere pe teritoriul țării noastre, vor completa până la externare un formular, cu anexarea copiei actului de identitate și a certificatului de naștere a copilului.

Setul va fi transmis prin intermediul instituţiei medico-sanitare publice sau private, care oferă servicii de maternitate sau va fi livrat la domiciliu.

Pentru realizarea programului, în anul curent, din bugetul de stat vor fi alocate peste 5,6 milioane de lei, iar pentru anul 2019 vor fi necesare circa 68 milioane de lei.

Menționam că, Fundația „Edelweiss” a liderului PDM, Vlad Plahotniuc a desfășurat o campanie similară cu același titlu al Programului lansat de Guvern, „O nouă viață”.