Instalarea sistemelor antiaeriene ruse S-400 în Turcia va începe în octombrie 2019, a informat joi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, transmite Mediafax.

Ministrul turc al Apărării a mai informat că va trimite membri ai personalului în Rusia pentru a fi antrenaţi la începutul lui 2019.

Oficialul turc a adăugat că programul privind avioanele de luptă F-35 cu Statele Unite va continua conform planului, urmând ca încă două avioane să fie livrate în luna martie.

Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră şi rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, dar pot fi, de asemenea, utilizate pentru obiective aflate la sol.

În luna decembrie, Moscova şi Ankara au semnat acordul care prevede achiziţionarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene ruse S-400.

Acordul privind sistemele antiaeriene S-400, care potrivit estimărilor are valoarea de 2,5 miliarde de dolari, a generat preocupări în Occident, în contextul în care Turcia este stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Sistemul antiaerian rus nu poate fi integrat în infrastructura militară NATO.