/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

În primele nouă luni, producția industrială a crescut cu 7,4%. Vezi ce ramuri au fost vizate

27 octombrie 2018, ora 10:45

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, industria prelucrătoare este principala ramură care intensifică creșterea sectorului industrial. În opt luni industria prelucrătoare, ce produce circa 82% din producția industrială, a înregistrat o creștere de +7,5% și a contribuit la creșterea industriei cu +6 puncte procentuale, asigurând 81% din creștere.

Sectorul energetic, de asemenea, a evoluat pozitiv (+6,8%) fiind susținut, în mare parte, de intensificarea activității întreprinderilor economice. Contribuția acestuia la creșterea industriei a fost de +1,2 p.p., ceea ce constituie 16% din creștere.

Industria extractivă a revenit pe un trend ascendent, înregistrând un rezultat pozitiv de 9,4%, cu o contribuție totală la sector de +0,3 p.p. sau 3% din creștere.

În trendul celor mai progresive ramuri industriale care au determinat creșterea sectorului industrial în ianuarie-august 2018 se numără: industria automotive, în special producerea de fire și cabluri electrice, de piese pentru autovehicule și motoare (cu o contribuție de circa +1,9 p.p. la IPI), industria ușoară ce produce îmbrăcăminte, încălțăminte, piei și alte textile (+1,9 p.p.) producția și furnizarea de energie (+1.2 p.p.), industria alimentară (+2,2 p.p.), inclusiv prelucrarea fructelor și legumelor (+0,9 p.p.), prelucrarea şi conservarea cărnii (+0,8 p.p.), fabricarea uleiurilor și grăsimilor (+0,7 p.p.) și industria produselor din minerale nemetalice (+1,3 p.p.), dintre care cea mai importantă fiind industria articolelor din sticlă (+0,7 p.p.)

Printre alte ramuri cu impact pozitiv important asupra sectorului industrial se numără industria producătoare de mobilă (+6,7% creştere) și cea producătoare de articole din hârtie și carton (+15,9%).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram