Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină „rampe de lansare a rachetelor americane”, în contextul deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane. „Încă există prea multe arme nucleare în lume, dar arsenalele americane şi ruse reprezintă doar o parte din ceea ce erau în perioada Războiului Rece”, a declarat Mihail Gorbaciov într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

„A fost anunţată o nouă cursă a înarmării. Tratatul INF nu este prima victimă a militarizării afacerilor mondiale. În anul 2002, Statele Unite s-au retras din Tratatul Antibalistic, anul acesta s-au retras din Acordul nuclear iranian. Cheltuielile militare au crescut până la niveluri astronomice şi continuă să crească”, a notat Mihail Gorbaciov, care săptămâna trecută a catalogat drept „iresponsabilă” decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, privind retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Ţările europene care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei în cazul unui război, a avertizat miercuri seară preşedintele Vladimir Putin, în contextul deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere a SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Liderul de la Casa Albă susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. Kremlinul a avertizat că situaţia riscă să devină „periculoasă”.