/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

New York Times: Mihail Gorbaciov îndeamnă aliaţii SUA să nu devină „rampe de lansare a rachetelor americane”

missing
27 octombrie 2018, ora 09:03

Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane. „Încă există prea multe arme nucleare în lume, dar arsenalele americane şi ruse reprezintă doar o parte din ceea ce erau în perioada Războiului Rece”, a declarat Mihail Gorbaciov într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times, citat de Mediafax.

„A fost anunţată o nouă cursă a înarmării. Tratatul INF nu este prima victimă a militarizării afacerilor mondiale. În anul 2002, Statele Unite s-au retras din Tratatul Antibalistic, anul acesta s-au retras din Acordul nuclear iranian. Cheltuielile militare au crescut până la niveluri astronomice şi continuă să crească”, a notat Mihail Gorbaciov, care săptămâna trecută a catalogat drept „iresponsabilă” decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, privind retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Ţările europene care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei în cazul unui război, a avertizat miercuri seară preşedintele Vladimir Putin, în contextul deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere a SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Liderul de la Casa Albă susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului. Kremlinul a avertizat că situaţia riscă să devină „periculoasă”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram