Andras Fekete-Gyor, liderul Mişcării Momentum, organizatorul manifestaţiei, a declarat că Guvernul de la Budapesta „vrea să expulzeze CEU din Ungaria” pentru că premierul Viktor Orban „este înspăimântat de cei care gândesc”, relatează agenţia de ştiri MTI, citată de Mediafax.

Universitatea a transmis că în instituţia se va muta la Viena în cazul în care până la 1 decembrie nu se găseşte o soluţie prin care instituţia să poată opera legal în Ungaria.

Partidul de guvernământ Fidesz a transmis că mişcarea Momentum „promovează interesele omului de afaceri George Soros”, iar politicienii de opoziţie sunt susţinuţi de miliardarul american. Potrivit comunicatului publicat de Fidesz, CEU „operează netulburată”, iar „isteria” în legătură cu acest caz este doar „o manevră politică”.

În 2017, Guvernul Orban a modificat legea educaţiei, interzicând universităţilor străine care nu ţin cursuri şi în ţările de origine să activeze în Ungaria. Măsura este considerată de mulţi ca fiind îndreptată în mod expres împotriva CEU şi a lui Soros.