Serviciul Fiscal de Stat continuă acțiunile de conformare voluntară și informare a cetățenilor privind riscurile fenomenului „salariului în plic” și muncii „la negru”. Astfel, din data de 29 octombrie 2018, Serviciul Fiscal de Stat a relansat campania „Refuză salariul în plic- cere să îți fie respectate drepturile”

Campania are drept scop conformarea benevolă a contribuabililor care muncesc la negru, dar şi care angajează la negru. În cadrul campaniei angajaţii SFS vor efectua vizite fiscale de informare la diverse întreprinderi din ţară.

SFS anunță că în rezultatul acţiunilor întreprinse de către Serviciul Fiscal de Stat, pentru nouă luni ale anului 2018 s-au soldat cu calcularea suplimentară pentru plata la buget obligaţii aferente plăţilor salariale în sumă totală de 38 802 132 lei, fiind adoptate 146 de decizii asupra cazurilor de încălcare a legislaţiei inclusiv:
– impozit pe venit reţinut din plăţile salariale în sumă de 5 263 839 lei;
– contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă de 6 816 499 lei;
– prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă de 3 329 491 lei;
– penalităţi şi amenzi aplicate în sumă de 23 392 303 lei.

Serviciul Fiscal de Stat menționează că uitlizarea muncii la negru și/sau achitarea salariilor în plic este un fenomen care generează efecte negative asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, dar și nemjlocit asupra angajaților și angajatorilor. Acceptând salariul în plic, beneficiarul riscă să fie lipsit de o pensie decentă, de un pachet social motivant, de o asigurare medicală de calitate, de protecție socială a familiei sale, de concedii de odihnă plătite, de îndemnizații decente. Totodată, salariul primit în plic reduce posibilitatea muncitorului de a avansa în carieră, de a beneficia de credite și de o stabilitate la locul de muncă.

SFS recomandă angajatorilor să se conformeze voluntar prevederilor legislației în vigoare, iar angajaților să-și exercite drepturile!