Pe 31 octombrie expiră termenul la care urma să fie prezentată analiza legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități urma să vină cu concluzii și propuneri, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

Vicepreședintele Comisiei, Anatolie Zagorodnâi, a declarat pentru IPN că termenele stabilite au fost respectate. Astăzi, 31 octombrie, raportul a fost examinat în cadrul Comisiei și acesta urma să fie prezentat Biroului permanent al Parlamentului, iar ulterior și în plenul legislativului. Nu este exclus ca acesta să fie prezentat chiar în ședința de joi. Potrivit deputatului, raportul conține constatări, concluzii și recomandări, însă nu a oferit mai multe detalii. Acesta a fost repartizat deputaților din Parlament.

O hotărâre cu privire la efectuarea analizei cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din municipiul Chișinău a fost adoptată în Parlament pe 12 iulie. Atunci, deputații din opoziție au criticat proiectul, menționând că acesta este un mod de a arunca praf în ochi atât cetățenilor, cât și partenerilor de dezvoltare.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat, pe 19 iunie, decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău. În partea motivată a hotărârii se menționează că atât Andrei Năstase, cât și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului. Atât Curtea de Apel Chișinău, cât și Curtea Supremă de Justiție, au menținut hotărârea primei instanțe. Susținătorii lui Andrei Năstase au organizat mai multe acțiuni de protest.