Un lingou de aur ce cântărește peste 12 kilograme, a putut fi admirat astăzi la Banca Națională, care și-a deschis ușile pentru curioși. Bucata impresionantă de aur, în valoare de 8 milioane de lei, a atras cele mai multe priviri, în special din partea copiiilor. În cadrul excursiilor, ce au durat 3 zile, oamenii au aflat și istoria bancnotelor moldovenești sau cum să deosebească un leu fals de unul adevărat.

– Ce avem în vitrină? Lingou de aur. Atenție, valorează 8 milioane de lei. Wow.

– Mi-a plăcut bucata aia mare de aur.
– Dar cât valorează ea?
– 8 milioane de lei. Cam cât timp trebuie să muncim ca să ne permitem un astfel de lingou?
– 6 ani.

Schimbi la bancă lingoul în bani și ne cumpărăm lucruri de la magazin, de exemplu.

Lingoul de aur, de 12,3 kilograme, a fost scos din rezervele Băncii, special pentru Ziua Ușilor Deschise. Bucata de aur a putut fi doar admirată vizual, nu și atinsă pentru că a fost protejată de un paravan de sticlă. În cadrul excursiei, au fost expuse și monedele comemorative din aur și argint ale țării. Reprezentanţii băncii le-au povestit celor curioși cum se tipăresc banii, dar și cum să distingă o bancnotă veritabilă de una falsă.

Atunci când primiți o bancnotă, ce trebuie să faceți? Vă uitați la hârtie, atunci când faceți așa la hârtie se aude un foșnet specific.

Trebuie să ducem la lumină bancnota. La bancnota adevărată se vede Ștefan cel Mare prin toate detaliile.

Poți să depistezi prin firul de siguranță, pe care scrie BNM.

Are o linie de control. Am întrebat cum se face, doar că ne-a zis că este un secret și sunt persoane numărate, care știu secretul.

Întrebați dacă și-ar dori să activeze la bancă, micii vizitatorii au recunoscut că au alte visuri legate de viitoare meserie.

Eu nu prea aș vrea să lucrez la bancă, dar dacă aș lucra – aș face reparație la bancă, în primul rând.

Nu vreau să lucrez la bancă, pentru că nu este interesant.

Nu prea aș vrea să muncesc la bancă, căci prea mult lucru este, multe secrete de aflat.

Ești pusă în rol de guvernator. Ce faci? -Lucrez.

– Dar ce trebuie să facă un guvernator?
– Are grijă să nu se aducă bani falși.

Excursia a fost utilă și pentru părinți.

Am aflat istoria banilor, a leilor moldovenești. Am reușit să văd câteva monede comemorative cu valori diferite, diferiți ani.

Este o experiență unică, să faci o prezentare copiilor. Copiii noștri sunt nostimi, frumoși. Ținem cont de vârsta copiilor, de grupul de copii, ajustăm prezentarea”, Elena Mămăligă, reprezentantă BNM

Vizitatorii au fost primiţi la Banca Națională conform înregistrărilor, prezentând un act de identitate la intrare. Copiii trebuiau să fie însoţiţi de către un adult. Printre vizitatori s-au numărat și elevi din raioanele țării, cum ar fi din Anenii-Noi sau Briceni.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov