Operatorii aerieni şi cei de aeronave ar putea fi obligați să introducă cerințe de asigurare pentru daunele aduse pasagerilor, bagajelor, mărfurilor și trimiterilor poştale, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Potrivit proiectului, se stabileşte regimul răspunderii civile a operatorilor de transport aerian ai Republicii Moldova pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor, mărfurilor, trimiterilor poştale şi terţilor, precum şi limita minimă a sumelor asigurate pentru acoperirea răspunderii civile.

În cazul accidentelor aeronautice care au avut ca urmare decesul sau vătămarea pasagerilor, operatorul de transport aerian va efectua plăţi anticipate persoanelor care au dreptul să pretindă despăgubiri.

Noile prevederi se vor aplica tuturor operatorilor aerieni şi operatorilor de aeronave care efectuează zboruri în spaţiul aerian în/ spre/ din sau deasupra Republicii Moldova.

Cerințele nu se vor aplica aeronavelor de stat pentru serviciile militare, vamale sau de poliţie.

Autorii propun ca noile prevederi să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului, în lectură finală.