/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Doctorița bătuta la locul de muncă: „Directorul spitalului mi-a zis: «Ei și ce? Ți-au fărmat vreo trei coaste, așa-i societatea...»

02 noiembrie 2018, ora 15:34

„Acum sunt în concediu pe cont proriu, deoarece este riscul înalt de violență psihologică la adresa mea”, spune medicul.

Instanța a dispus ca spitalul să-i achite angajatei un prejudiciu moral în sumă de 50 de mii de lei, plus o indemnizație unică, cheltuieli pentru aparate procurate de ea anterior și cheltuieli de judecată, în total, circa 200 de mii de lei.

La ședința de judecată nu a fost nimeni din administrația spitalului, doar avocatul instituției, spune Alla Valenga: „Nu au fost prezenți la ședința de judecată. Ei știau că asta e minciună peste minciună”.

„Poziția administrației este că va analiza mai profund decizia Judecătoriei și se va lua în calcul atacarea deciziei la Curtea de Apel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Municipal nr. 1, Andrei Guțu.

„Niciodată în viață nu am crezut că o să lupt cu spitalul unde activez de 30 de ani”

Doctorița spune că regretă că a ajuns să se judece cu angajatorul după aproape trei decenii de când activează în acest spital: „Niciodată în viață nu am crezut că o să lupt cu spitalul unde activez de 30 de ani. Îmi pare foarte rău că așa s-a întâmplat. Adminstrația este absolut incompetentă și a considerat că a fost o intercalare între mine și între rudele pacientei decedate, ceea ce nu este corect. Administrația spitalului a ținut cu agresorul până la urmă și spune că nu poartă nicio răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat”, ne-a spus Alla Valenga.

Medicul spune că vrea ca acest caz să ajungă la urechile medicilor tineri care trebuie să aibă curaj și să-și apere drepturile: „Să să nu se lase intimidați. Eu am avut curaj să vorbesc în public. După ce am vorbit în public, a fost adoptată legea care se prăfuia în Parlament. Noi trebuie să fim păziți la locul de muncă, dar nu ca directorul spitalului să-mi spună: «Ei și ce? Ți-au fărmat vreo trei coaste, așa-i societatea…». Acesta e răspuns de director, care-n momentul agresiunii primea nașteri. Unde scrie că directorul trebuie să primească nașteri la ora 10 dimineața?”.

Anchetele inițiate de Primăria Chișinău și Ministerul Sănătății în privința conducerii Spitalului Clinic Municipal nr. 1.

Alla Valenga spune că este una dintre angajatele spitalului care au cerut Primăriei Chișinău și Ministerului Sănătății să verifice activitatea conducerii SCM nr. 1. Rezultatele anchetelor nu au fost făcute publice deocamdată, dar doctorița spune că în adresarea către autorități nu este vorba doar despre reorganizarea unor secții, așa cum susține directorul spitalului Iurie Dondiuc, ci și de alte ilegalități.

„Încă o doctoriță însărcinată și torturată, care mai nu a pierdut sarcina, a semnat. Nu este vorba numai de reorganizare, noi toți cei care avem curaj și demnitate am semnat. Eu personal m-am plâns de faptul că adminstrația spitalului nu s-a adresat la Inspecția Muncii, atunci când am fost agresată. Cel puțin putea să ia telefonul și să se consulte (…). Dacă nu se iau măsuri cu Spitalul Clinic nr. 1, însemană că eu nu mă întorc la doctorie”, a spus Alla Valenga.

Directorul SCM nr. 1, Iurie Dondiuc, nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi o replică la acuzațiile angajatei spitalului.

Amintim că, doctorița Alla Valenga a fost agresată de soțul unei femei care și-a pierdut viața pe patul de spital, în luna martie a acestui an.

După acest incident administrația spitalului a spus că intenționează să doteze fiecare secție a instituției medicale cu butoane de alarmă pentru personalul medical.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram