/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Ministra Sănătății: Medicii de familie din sate vor avea un adaos salarial de 50%, comparativ cu cei din oraș

missing
02 noiembrie 2018, ora 11:09

„I-am încurajat să depună de luni dosarele ca să începem procedura de înregistrare”, a spus ministra Sănătății, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul Moldova 1, potrivit IPN.

Silvia Radu spune că medicii de familie vor avea nu mai puțin de 30 de mii de lei lunar din ziua în care vor începe să exercite această funcție în teritorii: „Fiecare medic va trebui să deservească de la 1200 până la 2200 de pacienți. Va fi o luptă pentru pacienți pentru că aceștia vor fi liberi să decidă la care medic vor să meargă”.

„Moldova știe istoria aceasta. Focusarea doar pe reforma organizațională nu aduce rezultatele scontate, dacă nu se realizează și celelalte componente ale reformei. În special, trebuie să fie elaborate reglementările care să asigure calitatea serviciilor. Nu am văzut aceste reglementări. Este o listă foarte vagă, descrierea acestor servicii nu există”, susține coordonatorul de programe de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu.

Recent, Guvernul a aprobat regulile de organizare a asistenței medicale primare în Republica Moldova, pentru a asigura buna funcționare a cabinetelor de medicină de familie odată cu instituirea „liberei practici a medicului de familie”. Noile reguli privind organizarea asistenței medicale primare vor fi puse în aplicare în câteva etape: pentru practicile din zona rurală fără medici de familie – la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului, pentru practicile din municipiul Chișinău (cu excepția satelor și comunelor din componența municipiului) – începând cu 1 iulie 2019 și pentru alte practici ale medicului de familie – începând cu 1 ianuarie 2019, scrie sursa citată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram