Din 1 ianuarie, văduvii/văduvele participanților la cel de-al doilea război mondial sau la alte acțiuni de luptă și ai participanților la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, vor beneficia de alocația lunară de stat indiferent dacă s-au recăsătorit sau nu, transmite IPN.

Urmează să fie acordat dreptul anual la însoțitor persoanelor cu dizabilități severe de pe urma războiului care, potrivit concluziei Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilității şi Capacităţii de Muncă, necesită ajutor permanent din partea altei persoane.

Conform datelor Ministerului Apărării, la evidență sunt 142 de persoane din categoriile vizate. Costul modificărilor, pe partea indemnizațiilor, se estimează la circa 1,4 mln lei anual. Totodată, conform informației prezentate de către AO „Uniunea Cernobîl din Moldova”, 283 de văduvi/văduve ale participanţilor la lichidarea consecințelor avariei nu beneficiază de alocația lunară de stat.

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la evidență sunt 1405 persoane cu dizabilități de pe urma războiului, dintre care 322 sunt persoane cu grad sever. Respectiv, pentru asigurarea dreptului la însoțitor, din bugetul de stat se vor aloca 2,5 milioane de lei.