/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Promo-Lex: Examinarea litigiilor electorale poate genera conflicte de competență teritorială în 13 circumscripții uninominale

missing
05 noiembrie 2018, ora 10:55

Examinarea litigiilor electorale poate genera conflicte de competență teritorială în 13 circumscripții uninominale, în perioada alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, deoarece localitățile din aceeași circumscripție uninominală sunt atribuite la 2 sau chiar 3 instanțe de judecată diferite. Iar în cazul a 4 circumscripții uninominale (nr. 15, 17, 39 și 41) pot apărea conflicte de competență și la nivelul Curților de Apel.

Potrivit legislației actuale, procedura de soluționare a conflictelor de competență ar duce la tergiversarea nejustificată a procesului de examinare a litigiilor electorale care trebuie să se desfășoare în termeni restrânși de 1-5 zile. Iar examinarea litigiului cu încălcarea competenței jurisdicționale poate duce la anularea hotărârii instanței de judecată.

Suplimentar, rămân în vigoare îngrijorările expuse anterior de Promo-LEX privind posibilitatea de contestare direct în instanță a acțiunilor/inacțiunilor concurenților electorali în circumscripțiile uninominale și confuzii privind desemnarea membrilor CECE din partea instanțelor de judecată.

Pentru a evita conflictele de competență, Promo-LEX recomandă să fie reglementat clar competența teritorială a judecătoriilor în cazul litigiilor electorale prin modificarea urgentă a cadrului legal, în vederea înlăturării posibilității de interpretare dublă a normelor sau de tergiversare a procedurilor.

În contextul celor expuse, Asociația Promo-LEX propune deputaților modificarea de urgență a Codului electoral (art. 72, alin. (2), art. 28 alin. (5)), Codului de procedură civilă (art. 40) și a Regulamentului CEC privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor (pct.7).

Constatările se conțin în „Analiza privind posibilele conflicte de competență de jurisdicție a instanțelor de judecată în cazul litigiilor electorale la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, elaborată de Asociația Promo-LEX.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram