Chiar dacă a trecut mai mult de un an de la modificarea Codului Electoral privind sistemul de alegere a deputaților în Parlamentul Republicii Moldova, iar până la alegerile parlamentare au rămas 4 luni, Asociația Promo-LEX constată în continuare prezența unor incertitudini legale ce ar putea provoca conflicte de competență de jurisdicție a instanțelor de judecată în cazul litigiilor, cu risc sporit de viciere a procesului electoral.

Examinarea litigiilor electorale poate genera conflicte de competență teritorială în 13 circumscripții uninominale, în perioada alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, deoarece localitățile din aceeași circumscripție uninominală sunt atribuite la 2 sau chiar 3 instanțe de judecată diferite. Iar în cazul a 4 circumscripții uninominale (nr. 15, 17, 39 și 41) pot apărea conflicte de competență și la nivelul Curților de Apel.

Potrivit legislației actuale, procedura de soluționare a conflictelor de competență ar duce la tergiversarea nejustificată a procesului de examinare a litigiilor electorale care trebuie să se desfășoare în termeni restrânși de 1-5 zile. Iar examinarea litigiului cu încălcarea competenței jurisdicționale poate duce la anularea hotărârii instanței de judecată.

Suplimentar, rămân în vigoare îngrijorările expuse anterior de Promo-LEX privind posibilitatea de contestare direct în instanță a acțiunilor/inacțiunilor concurenților electorali în circumscripțiile uninominale și confuzii privind desemnarea membrilor CECE din partea instanțelor de judecată.

Pentru a evita conflictele de competență, Promo-LEX recomandă să fie reglementat clar competența teritorială a judecătoriilor în cazul litigiilor electorale prin modificarea urgentă a cadrului legal, în vederea înlăturării posibilității de interpretare dublă a normelor sau de tergiversare a procedurilor.

În contextul celor expuse, Asociația Promo-LEX propune deputaților modificarea de urgență a Codului electoral (art. 72, alin. (2), art. 28 alin. (5)), Codului de procedură civilă (art. 40) și a Regulamentului CEC privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor (pct.7).

Constatările se conțin în „Analiza privind posibilele conflicte de competență de jurisdicție a instanțelor de judecată în cazul litigiilor electorale la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, elaborată de Asociația Promo-LEX.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!