Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Membrii CSM susțin că vor insista ca în privința angajaților din sistemul judecătoresc să fie păstrată legea actuală privind salarizarea judecătorilor și procurorilor.

Proiectul a stârnit discuții aprinse. Noi am ajuns la concluzia că trebuie să fie menținută legea specială privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, dacă nu vom fi susținuți, avem propunerile noastre de introducere a unor modificări în proiectul de lege”, a declarat membra CSM Nina Cernat.

Potrivit magistratei, unele prevederi ale proiectul de lege discriminează anumite categorii de angajați din sistem, cum ar fi inspectorii judecători: „Pentru că aceștia judecători au primit anterior statutul de demnitari. Noi propunem fie să fie exclusă această funcție din statutul de demnitar, or, să fie majorată grila de salarizare ca să fie un tratament egal”, a spus Nina Cernat, în carul ședinței de astăzi a CSM. Potrivit ei, în redacția actuală proiectul de lege prevede că salariile acestei categorii de judecători se vor diminua, comparativ cu situația din prezent.

Riscă să fie micșorate și salariile personalului tehnic din judecătorii. Membrii CSM susțin că vor insista pe modificarea proiectului de lege și la acest capitol, or, salariile acestor categorii de angajați (cum sunt grefierii sau șoferii) este unul foarte mic, iar volumul de muncă este mare, și e greu să angajezi persoane în aceste funcții.

Amintim că, proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost anunțat în luna octombrie a acestui an și se așteaptă să fie implementat din data de 1 decembrie 2018.