/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Fântânile din țară vor fi verificate o dată la trei ani. Dacă apa nu va fi bună pentru consum, va fi interzisă utilizarea lor

09 noiembrie 2018, ora 11:54

Fântânile, forajele de mica adâncime şi captările de apă de pe teritoriul Republicii Moldova urmează a fi verificate o dată la trei ani, de către specialiștii de la agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), la solicitarea autorității publice locale sau a deținătorului sursei de apă. Se vor prelua probe de apă și dacă analizezel de laborator vor arăta că apa nu corespunde cerințelor calității, sursa va fi interzisă de a fi utilizată.

O atenție deosebită va fi acordată acelor parametri ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea umană: parametrii microbiologici, nitrații și nitriții, fluorul, borul, metalele grele și substanțele organice.

În acest sens, Executivul a aprobat ieri, în ședință de Guvern, proiectul Legii privind calitatea apei potabile. Conform documentului apa potabilă trebuie să fie sanogenă şi să corespundă parametrilor reglementați.

ANSA va monitoriza și calitatea apei potabile la fiecare etapă de producere: extragere, tratare/dezinfecție, înmagazinare, distribuire; precum și a surselor de apă destinate îmbutelierii și a apelor potabile îmbuteliate, înainte de plasarea lor pe piață.

Accesul la apă este declarat de ONU din iulie 2010 ca un drept fundamental al omului. Conform datelor de monitorizare a calităţii apei potabile, în anul 2017 au fost neconforme prevederilor Normelor sanitare, la parametrii microbiologici în mediu cca 11% din probele de apă prelevate din apeductele comunale urbane alimentate din surse subterane, cca 7% probe apă din apeductele comunale urbane alimentate din surse de suprafaţă şi cca 17% probe apă din apeductele comunale rurale. Concomitent, în circa 50% din sursele surse subterane ce alimentează apeductele apa este neconformă normelor sanitare după conținutul parametrilor chimici, potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram