/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Alexandru Jizdan spune că responsabilii de asigurarea ordinii publice au nevoie de autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă

missing
14 noiembrie 2018, ora 08:22

„Noi am solicitat astfel de automobile pentru a interveni în astfel de cazuri mai multor colegi de-ai noștri. Aici mă refer la relațiile pe care le au carabinierii cu mai multe entități militare din alte țări. Turcii au fost mai deschiși, au adus aceste două mașini”, spune ministrul.

Potrivit lui, dacă cu aceste autospeciale se va interveni în cazul unui protest pașnic, funcționarii responsabili vor trebui să poarte răspundere. Aceasta pentru că „aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice – este interzis să le folosești când e frig afară, când omul poate îngheța de la apă. Și există gradarea pericolului atunci când protestul a trecut într-o fază mai violentă, atunci legea permite de a le aplica”, spune Alexandru Jizdan.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, aflat în vizită oficială în Moldova în luna octombrie, a oferit Ministerului Afacerilor Interne două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă.

Potrivit wikipedia, mașina dată reprezintă un instrument foarte eficient pentru asigurarea ordinii interne și pentru a suprima protestele. Aceeași sursă spune că astfel de mașini se utilizează în țări precum Azerbaidjan, Livia, Zimbave, Georgia, Kazahstan.

Dispersarea manifestanților violenți se face cu ajutorul unui furtun de apă. Capacitatea maximă a autospecială este de 5/10 tone de apă.

Autovehiculul are un sistem de protecție a caroseriei și a vehiculului, mai exact difuzoare de gaze în partea laterală și în spate. Cabina este blindată, are un sistem de protecție a sticlei, de stingere a incendiilor și de ermetizare a cabinei împotriva gazelor lacrimogene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram