Responsabilii de restabilirea și asigurarea ordinii publice au nevoie de asemenea autosmeciale de combatare a manifestațiilor în masă ca cele dăurite Republicii Moldova de către președintele turc, Recep Erdogan. Cele două autospeciale TOMA se află pe teritoriul Republicii Moldova, a spus ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

„Noi am solicitat astfel de automobile pentru a interveni în astfel de cazuri mai multor colegi de-ai noștri. Aici mă refer la relațiile pe care le au carabinierii cu mai multe entități militare din alte țări. Turcii au fost mai deschiși, au adus aceste două mașini”, spune ministrul.

Potrivit lui, dacă cu aceste autospeciale se va interveni în cazul unui protest pașnic, funcționarii responsabili vor trebui să poarte răspundere. Aceasta pentru că „aceste automobile pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice – este interzis să le folosești când e frig afară, când omul poate îngheța de la apă. Și există gradarea pericolului atunci când protestul a trecut într-o fază mai violentă, atunci legea permite de a le aplica”, spune Alexandru Jizdan.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, aflat în vizită oficială în Moldova în luna octombrie, a oferit Ministerului Afacerilor Interne două autospeciale de combatere a manifestațiilor în masă.

Potrivit wikipedia, mașina dată reprezintă un instrument foarte eficient pentru asigurarea ordinii interne și pentru a suprima protestele. Aceeași sursă spune că astfel de mașini se utilizează în țări precum Azerbaidjan, Livia, Zimbave, Georgia, Kazahstan.

Dispersarea manifestanților violenți se face cu ajutorul unui furtun de apă. Capacitatea maximă a autospecială este de 5/10 tone de apă.

Autovehiculul are un sistem de protecție a caroseriei și a vehiculului, mai exact difuzoare de gaze în partea laterală și în spate. Cabina este blindată, are un sistem de protecție a sticlei, de stingere a incendiilor și de ermetizare a cabinei împotriva gazelor lacrimogene.