Magistrații Curții Supreme de Justiție au declarat inadmisibile recursurile apărătorilor lui Veaceslav Platon, privind condamnarea acestuia la 18 ani de pușcărie.

Potrivit deciziei CSJ, recursul ordinar depus de avocata Liliana Leanca a fost respins ca fiind inadmisibil, din motiv că acestea nu îndeplinesc cerințele de formă și conținut prevăzute în Codul de Procedură Penală, iar celelalte recursuri ordinare declarate în cauză, au fost repinse ca fiind vădit neîntemeiate.

Decizia motivată urmează a fi pronunțată pe data de 14 decembrie 2018.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Valeriu Pleșca, spune că, cel mai probabil, clientul său se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO): „Nu putem să-i dăm o calificare motivată, deoarece nu ni-a fost adusă la cunoștință decizia deocamdată. Instanța a decis nici să nu judece recursul, ci s-au oprit la procedura inadmisibilității. Noi am presupus că așa va fi. Instanța de recurs a avut posibilitatea să remedieze erorile judiciare care au fost comise de instanțele anterioare, când Veaceslav Platon a fost practic exclus din propriul proces și i-a fost încălcat grav dreptul la apărare, iar ședințele de judecată au fost cu ușile închise. Odată ce căile interne au fost epuizate, a fost deschisă calea de adresare la CtEDO. Presupun că clientul meu va decide să depună o plângere în acest sens”.

Apărătorii lui Veaceslav Platon enumeră încălcările care au fost admise în opinia lor în procesul de judecată:

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție în dosarul fraudei de la Banca de Economii.