Membrii unei grupări paramilitare care ar fi colaborat cu mercenari din regiunea separatistă din estul Ucrainei au fost deconspirați de procurorii din Chișinău și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). 

Potrivit reprezentanților SIS, gruparea paramilitară a fost documentată timp de circa un an, iar recent, oamenii legii au descins concomitent în 13 locaţi din raza municipiului Chişinău.

Gruparea activa sub paravanul unor aşa-numitor jocuri de tip militar-tactic.

„În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate diferite tipuri de arme, componente de arme de luptă, echipamente militare, focoase şi aruncătoare de grenade, inclusiv opt grenade de tip F1; 260 de cartuşe calibrul 5.45 mm; 39 de cartuşe de calibrul 9 mm; cinci cartuşe de calibrul 7.62 mm. La fel, a fost ridicat şi un obiect explozibil, ce a fost confecționat artizanal de către unul dintre membrii grupării, iniţiat în domeniul diversionist”, informează SIS.

SIS amintește că, la sfârșitul lunii martie a anului curent au fost depistate şi ridicate circa 200 de muniţii de luptă de calibrul 9 mm într-un ascunziş improvizat pe teritoriul unui poligon aflat la periferia municipiului Chişinău: „Investigaţiile au relevat faptul că gruparea activa conform unei structuri şi ierarhii militare bine organizate, cu o pregătire ideologică temeinică şi capacităţi de luptă în condiţii reale. La domiciliile acestora au fost identificate şi ridicate drapele, panglici, ecusoane, insigne militare, precum şi blazoane utilizate de către mercenarii din Ucraina. De asemenea, la unii membri au fost găsite dispozitive de localizare in timp real de tip GPS Traker, remodelate artizanal”, se menționează într-un comunicat al SIS.

Pe marginea acestui caz au fost inițiate două cauze penale, iar investigațiile continuă.