Curtea Europeană a Drepturilor Omului a confirmat decizia anterioară luată în procesul intentat de politicianul Alexei Navalnîi împotriva autorităților ruse privind detențiile ilegale la manifestații și a recunoscut detențiile și arestările lui Navalinîi din martie 2012 până în februarie 2014 motivate politic. Astfel, Curtea a obligat autoritățile ruse să-i achite lui Navalnîi 50 de mii de euro prejudiciu moral, 1025 euro pentru daune materiale și 12.653 euro pentru costurile de judecată, scrie meduza.io.

De asemenea, Curtea a recunoscut încălcarea articolul 18 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, care interzice statelor să impună restricții asupra drepturilor garantate de alte articole (în cazul lui Navalnîi, dreptul la libertatea de întrunire și dreptul la integritate personală) a fost încălcat în ceea ce privește Navalnîi. Decizia inițială a instanței nu a menționat o încălcare a acestui articol.

Cazul lui Navalinîi se referă la șapte detenții care au avut loc în perioada 2012-2014. Prima decizie privind cazul dat a fost luată în februarie 2018, Rusia a făcut apel împotriva acestuia.

La 13 noiembrie, lui Navalnîi, care era pe punctul de a zbura la reuniunea CEDO, i s-a interzis să plece în străinătate. Motivul pentru aceasta a fost amenda neplătită în cazul lui Kirovles: politicianul însuși a notat că nu au trecut cinci zile de la începutul procedurii de executare, care, potrivit legii, i se acordă debitorului pentru plata în mod voluntar a amenzii. După ce Navalnîi a plătit datoria, interdicția de plecare a fost ridicată.