Astăzi are loc o nouă ședință de judecată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în dosarul magistratei Domnica Manole, după ce ultimele ședințe programate au fost amânate

UPDATE: 12:05 Avocații Domnică Manole au solicitat să fie format un alt complet din cinci judecători (n.r. actualul complet e format din nouă judecători). Judecătorii au respins însă solicitare, fără a se retrage în deliberări, din motiv că anterior s-au expus deja la acest subiect. În continuare, magistrații au purces la examinarea probelor audio din dosar.

UPDATE: 11:53 Cererea de recuzare a judecătorului Ion Druță a fost respinsă.

În sala în care are loc ședința de judecată sunt prezenți mai mulți susținători ai magistratei și reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) s-au pronunțat împotrivă ca presă să facă imagini foto și video.

În debutul ședinței de judecată apărătorii Domnicăi Manole au cerut recuzarea judecătorului Ion Druță, din motiv că el este și membru al CSM și, potrivit avocaților, ar putea să nu fie obiectiv.

Reprezentantul CSM în proces a declarat că este împotriva recuzarii. El crede că, faptul că judecătorul este membru CSM, nu este temei de a crede că el este imparțial, iar cererea avocaților Domnicăi Manole este lipsită de temei. Respectiv, reprezentantul CSM a cerut respingerea cererii de recuzare. Reprezentul SIS în proces, de asemenea, nu a pus la îndoială imparțialitatea magistratului Ion Druță.

Instanța s-a retras în deliberări pentru a decide în privința cererii de recuzare.

Amintim că, Domnica Manole a fost demisă anul trecut, din funcția de judecătoare la Curtea de Apel, în baza unui aviz eliberat de SIS. Mai apoi, peste câteva luni, Curtea Constituțională a stabilit că verificarea judecătorilor de către SIS contravine Legii supreme. Cu toate acestea, magistrata nu a mai fost restabilită în funcție, fapt ce a determinat-o să atace în judecată CSM-ul. Domnica Manole s-a pomenit și cu un dosar penal în vara anului 2016, după ce a obligat Comisia Electorala Centrală să inițieze un referendum republican. În prezent cauza este examinată de magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.