Pe 13 noiembrie 2018, Curtea Districtuală Columbia din SUA a decis în favoarea lui Anatol Stati şi părțile în litigiul contra Kazahstanului, respingând din nou încercările Kazahstanului de a refuza să-și onoreze obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului privind Carta Energiei de a plăti despăgubiri de 525 de milioane de dolari. Autorităţile kazahe nu au comentat deocamdată decizia, scrie Mold-Street.

Decizia emisă în favoare lui Anatol Stati vine după ce în luna martie a acestui an, instanța americană s-a pronunţat şi asupra hotărârii arbitrale emise încă decembrie 2013 la Stockholm, în conformitate cu prevederile Convenției de la New York privind recunoașterea și executarea hotărârilor arbitrale străine, respingând cererile Kazahstanului că aceasta să nu fie recunoscută în SUA.

Ascom poate recupera banii din contul activelor statului kazah din SUA

Potrivit unui comunicat de presă al grupului Ascom, în decizia din 13 noiembrie, „instanța americană a autorizat în mod expres Părțile Stati să ia măsuri pentru executarea hotărârii în valoare de 525 de milioane de dolari din contul oricăror active ale statului kazah din SUA”.

„În special, instanța a respins cererea Kazahstanului de a suspenda aceste eforturi de executare și a decis că executarea poate avansa, cu excepția cazului în care Kazahstanul plasează o garanție pentru valoarea deplină a hotărârii. De asemenea, instanța a autorizat Părțile Stati să își continue eforturile de solicitare a dezvăluirii în SUA a oricăror și tuturor activelor kazahe, pe care s-ar putea aplica sechestru”, se mai spune în comunicatul Ascom.