Guvernul spaniol și-a anunțat intenția de a propune interzicerea vânzării de autovehicule cu motoare pe benzină şi motorină începând din anul 2040, în cadrul unei viitoare legi cu privire la tranziţia energetică care vizează „decarbonizarea” economiei până în 2050, scrie România Liberă.

Guvernul condus de Pedro Sanchez, intenţionează să interzică „începând din 2040, înmatricularea şi vânzarea în Spania a vehiculelor aflate la originea emisiilor directe de CO2″, precum autoturismele diesel şi pe bază de benzină.

Proiectul constituie o etapă importantă spre „decarbonizarea” economiei spaniole până în 2050, un obiectiv care presupune un parc auto mai puţin poluant, graţie construirii de puncte de încărcare pentru vehiculele electrice.

De asemenea, oraşele cu o populaţie mai mare de 50.000 de locuitori vor trebui să pună la punct „zone cu emisii reduse” înainte de 2023, precum centrul oraşelor Madrid şi Barcelona, unde circulaţia automobilelor este limitată.

„Începând de la intrarea în vigoare a legii, nu va mai fi eliberată nicio autorizaţie de activităţi de explorare, nicio licenţă de exploatare de hidrocarburi pe teritoriul naţional, inclusiv teritoriul maritim”, explică Ministerul spaniol al Tranziţiei Ecologice.

Acest proiect al Guvernului spaniol vine la aproximativ un an după ce Franţa şi Marea Britanie au anunţat măsuri similare. Însă pentru a fi aprobat, proiectul legislativ are nevoie de aprobarea Parlamentului de la Madrid.