Emanoil Ploșniță, președintele Uniunii Avocaților din Moldova este învinuit într-un dosar intentat de către Procuratura Anticorupție pentru escrocherie. Dosarul a fost intentat în baza articolului 328 – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu – și articolul 190, alineatul 5 – dobândirea ilicită a bunurilor în proporții deosebit de mari.

Potrivit anticorupție.md, într-un răspuns semnat de către șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, la solicitarea unui membru al Consiliului Avocaților, se menționează că lui Ploșniță i-a fost înaintată învinuirea la 8 octombrie 2018.

Victor Panțâru, membru al Consiliului Uniunii Avocaților, a spus că a încercat să propună pe ordinea de zi a ședinței Consiliului din 16 noiembrie problema integrității lui Emanoil Ploșniță, însă nu a reușit. „Cu două zile înainte de ședința Consiliului, am făcut un demers în acest sens la Secretariatul Uniunii Avocaților, dar nu a fost admisă problema lui Ploșniță. Am încercat să propun problema respectivă pe ordinea de zi la ședința de astăzi a consiliului, la care au fost prezenți 10 din cei 13 membri ai Consiliului. Șapte dintre ei au votat pentru, dar Emanoil Ploșniță a declarat că acest număr nu reprezintă majoritatea”, a precizat apărătorul.

Solicitat anticoruptie.md, Emanoil Ploșniță a refuzat să facă declarații: „Adresați-vă la Procuratura Anticorupție”.