„Demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din băncile Republicii Moldova și de a aduce vinovații în fața justiției”, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan. Potrivit lui, în cei doi ani de mandat ai guvernatorului BNM, s-au realizat progrese insuficiente în îndeplinirea obiectivului dat, iar demisia lui Sergiu Cioclea, spune Mureșan ridică semne de întrebare cu privire la recuperarea prejudiciului și găsirea vinovaților în viitorul apropiat.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să numească rapid un nou guvernator care să fie credibil, competent și să asigure independența BNM de factorul politic. Pentru a redobândi încrederea investitorilor în sistemul bancar din Republica Moldova este nevoie de lămurirea furtului miliardului, întărirea legislației în domeniu și o bancă națională independentă. De asemenea, dacă autoritățile de la Chișinău vor să recâștige încrederea partenerilor europeni și să accelereze procesul de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie să recupereze toți banii dispăruți din bănci și să aducă vinovații în fața justiției. Totodată, trebuie să oprească atacurile la statul de drept și să respecte voința cetățenilor exprimată prin vot democratic la alegerile pentru Primăria Municipiului Chișinău”, a mai scris Mureșan pe pagina sa de facebook.

Amintim că, Sergiu Cioclea și-a anunțat marți, 20 noiembrie, demisia din funcția de guvernator al BNM. Acesta susține că demisionează din motive personale. În cererea înaintată președintelui Parlamentului, Andrian Candu, acesta a cerut să fie eliberat din funcție din data de 30 noiembrie 2018.