Un student de la Universiattea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), originar din Israel, a încercat să dea mită pentru a-și prelungi permisul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediari, însă a fost tras pe sfoară. 

Potrivit Procuraturii Aticorupție (PA), studentul s-ar fi adresat concomitent mai multor persoane, pentru a-l ajuta să-i soluționeze problema. Unul dintre suspecții pe acest caz este un cetățean străin, care a cerut și a primit de la student 3 100 de euro, convenind de comun, că alte 900 euro îi vor fi transmise după ce va fi eliberat permisul de ședere. În schimbul banilor, învinuitul susținea că, prin intermediul unui mijlocitor, căruia i-a transmis suma de 1200 euro, va influența persoane publice din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al Ministerului Afacerilor Interne, să perfecteze și să elibereze pe numele acestuia permis de ședere, pentru a-și putea continua studiile la USMF.

Concomitent, o altă persoană a estorcat de la tânăr 500 de euro pentru același „serviciu”. Totuși, realizând că nu îi reușește, acesta i-a restituit banii.

Toate cele trei persoane sus-menționate sunt cercetate acum pentru trafic de influență, potrivit PA. Dosarul lor a fost expediat în instanța de judecată și, dacă le va fi demonstrată vina, ei riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani.