Șeful statului Igor Dodon, care se află într-o vizită de lucru în Federația Rusă, a ținut un discurs la ședința în plen a Dumei de Stat a Federației Ruse.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Dodon le-a vorbit parlamentarilor despre istoria comună de 500 de ani a țărilor și popoarelor noastre, în mod deosebit, a atras atenția deputaților asupra valorilor ortodoxe și familiale.

„Șeful statului a descris detaliat etapa contemporană a relațiilor moldo-ruse și i-a asigurat pe partenerii ruși de faptul că Administrația Președintelui Republicii Moldova va depune toate eforturile pentru restabilirea cooperării comerciale, economice, culturale și politice dintre țările noastre. În acest context, Igor Dodon a propus părții ruse semnarea Declarației Comune privind parteneriatul strategic și crearea unui Comitet comun la nivel politic înalt, cu scopul de a discuta detaliat problemele strategice”, se mai spune în comunicat.

Tot acolo, se spune că Președintele țării le-a explicat deputaților ruși esența strategiei politicii externe echilibrate dintre Est și Vest realizată de Președintele Moldovei în baza principiului constituțional al neutralității permanente și a relatat despre starea actuală și perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean, menționând rolul important al Federației Ruse ca intermediar și garant.