Uniunea Europeană se află pe punctul de a-și înființa o școală de instruire a spionilor. Decizia a fost luată zilele trecute, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Apărării și de Externe ai Uniunii Europene (UE). Ei au căzut de acord asupra proiectului de înființare a academiei de spionaj, care să contribuie la consolidarea sistemului de apărare a Europei.

Danemarca, Malta și respectiv Marea Britanie, nu vor face parte din acest proiect.

Potrivit Telegraph, școala de inteligență și securitate va oferi instruire statelor membre UE, în cooperare cu NATO și cu agențiile naționale.

Academia de spionaj urmează să fie condusă de Grecia, dar va avea o bază în Cipru. Această decizie a atras deja critici, dat fiind faptul că Grecia și Cipru ar fi țări care se află în relații bune cu Rusia și în relații mai dificile cu Turcia.

Sursa citată scrie că, decizia a fost luată după o perioadă mai lungă în care UE evita să înainteze o politică clară de apărare. Cu toate acestea, după anexarea Crimeei la Rusia, în 2014, și alegerea lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA, în 2016, UE și-a schimbat perspectivele de abordare a acestui subiect.