Franţa a anunţat joi, 22 noiembrie, că a impus sancţiuni, inclusiv interdicţii de călătorie, împotriva a 18 cetăţeni saudiţi despre care se crede că ar avea legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit Mediafax.

Ministerul de Externe de la Paris a transmis că acţiunea este coordonată cu partenerii europeni, în special Germania.

Berlinul a introdus deja sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni saudiţi şi a suspendat vânzările de armament către Arabia Saudită.

Uciderea domnului Khashoggi este o crimă extrem de gravă, ba mai mult, contravine libertăţii presei şi celor mai fundamentale drepturi„, se arată în comunicatul ministerului francez.

Parisul a avertizat că aceste măsuri ar putea fi urmate de altele similare şi a cerut autorităţilor de la Riad să ofere un răspuns transparent și detaliat în legătură cu acest incident.

Reacţia Franţei în acest caz a fost una destul de precaută, având în vedere relaţiile comerciale semnificative între cele două ţări. Arabia Saudită este printre altele un client major al industriei franceze de armament.

Amintim că, jurnalistul Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.

Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi”, a declarat sir John Sawers, un fost director al MI6.