/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

RISE: Donații de milioane, încasate de partidele parlamentare. Cine sunt donatorii

missing
26 noiembrie 2018, ora 12:00

Printre sponsori se regăsesc deputați care au făcut voluntariat luni de zile, primari care au jertfit pe altarul partidelor practic salariul anual și zeci de angajați de la anumite instituții de stat.

PDM // CASH „DE PESTE HOTARE”

În primul semestru al anului 2018 cei mai mulți donatori s-au înghesuit la ușa Partidului Democrat (PDM). În număr de circa o mie de persoane, aceștia au contribuit în bugetul democraților un total de peste 5,6 milioane de lei. Toți banii au venit în formă de cash.

Anatolie Guțu, medicul-șef al Spitalului raional Edineț, a renunțat la salariul său pentru aproape trei luni pentru a fi în stare să pună la dispoziția PDM suma de 40 de mii de lei. La schimb „nu aștept nimic… aștept ca totul să fie bine. […] Și în general, știți ce – am donat și Dumnezeu cu dânșii”.

Printre donatorii democraților se regăsesc numeroși angajați de la diverse instituții de stat. De la Moldtelecom, spre exemplu, zeci de salariați au fost dispuși să doneze partidului între 1.000 și 30 de mii de lei.

Inforgram: rise.md

PSRM // VOLUNTARIAT PRO-RUS

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), în frunte cu Zinaida Greceanîi, a acumulat aproape 3 milioane de lei de la peste 200 de persoane.

Cel mai important donator al socialiștilor s-a dovedit a fi deputatul Vladimir Odnostalco. Titlul i-a fost asigurat de 41 de mii de lei pe care i-a transferat în fondul partidului în prima jumătate a anului 2018. Suma e echivalentă cu două salarii de deputat, ceea ce presupune că Odnostalco a fost voluntar la Parlament timp de două luni.

PLDM // TOȚI OAMENII PARTIDULUI

Aflat în opoziţie parlamentară, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) nu se mai bucură de afluxul de donaţii de care beneficia pe vremea când se afla la guvernare. Conform listelor depuse la CEC, în prima jumătate din 2018 în pușculița liberal-democrată au intrat doar 25.770 de lei. Detalii, AICI.

Donatorii, în număr total de șapte, sunt în majoritate oameni de-ai partidului. Cea mai mare contribuţie a fost de 6.000 de lei, ce a venit de la Alexandru Fetescu, secretarul general al PLDM.

PPEM // „NU ȘTIU DACĂ MAI ARE ȘANSE”

Potrivit datelor prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) formațiunea a încasat aproape 77 de mii de lei de la 16 persoane.

Analiza datelor Partidul Popular European din Moldova (PPEM) arată că toți cei 16 donatori sunt membri de partid. Cinci dintre ei au jertfit câte 5.000 de lei, iar alți șase, inclusiv liderul partidului Iurie Leancă, vicepremier în Guvernul Filip, au contribuit cu câte 4.900 lei.

PL // PARTIDUL UNUI SINGUR DONATOR

Datele CEC arată că Partidul Liberal (PL) a primit o singură donație în prima jumătate a anului 2018. (Detalii, AICI) Suma de 600 de lei a venit de la Călin Dicusar, iar din cei aproape 21.000 de membri cât are formațiunea, doar 57 de persoane au achitat cotizația.

PCRM // SALVAȚI DE SUBVENȚII

Spre deosebire de liberali, comuniștii n-au încasat nici măcar un leu din donații. (Detalii, AICI) În schimb în primele șase luni din 2018 Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), condus de ex-președintele țării Vladimir Voronin, a reușit să adune circa 85.000 de lei din contul cotizațiilor de membru.

Menționăm că, mâine, 27 noiembrie RISE Moldova publică și analiza donațiilor colectate de partidele extraparlamentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram