36 de ambulante noi achiziționate de Guvern au fost expuse astăzi ca pe vitrină în Piața Marii Adunări Naționale. Una dintre acestea va ajunge la Institutul Mamei și Copilului, după ce spitalul a procurat-o din bani proprii. Celelalte vor fi distribuite în substațiile din Chișinău. În timp ce oficialii se mândresc cu noua achiziție, medicii sunt și ei bucuroși, dar spun că ar fi bine ca și salariile să fie revizuite.

Doamna Vera lucrează mai mult de zece ani la urgență, însă zice că de când a fost angajată, nu a văzut să fie adusă nicio ambulanță nouă, iar cele care sunt acum în funcțiune, arată îngrozitor.

Nu am primit nici o mașină. Lucrăm pe automobile vechi de marcă Volkswagen. Ele se defectează mereu, sunt întotdeauna la reparație, dar oricum lucram”, Vera Macanu, Cnampu Botanica.

Ambulanțele noi sunt echipate conform ultimelor tendințe tehnice și conțin toate aparatele necesare pentru operațiunile de salvare. Medicii speră că de acum înainte nu vor mai ști despre defecțiunile tehnice regulate ale ambulanțelor, iar munca le va fi ușurată.

De obicei starea pacienților se agravează în drum, iar când ai tehnică bună la îndemână sunt șanse la rezultate bune. Ceea ce este foarte important pentru noi monitorul pentru monitorizarea stării de moment a pacientului. El ne oferă date despre oxigenare, dacă pacientul nu are criză de oxigen”, Vera Macanu, Cnampu Botanica.

Nu-mi amintesc așa ambulanțe ca să fie dotate. De regulă venea tot aparte și echipamentul se procura aparte.

Erau într-o stare de pe acum să spunem pe sfârșite. Ceea ce a depins de ele, și-au făcut misiunea destul de bine.

Înainte de a fi aduse în Piață, mașinile au defilat prin oraș cu semnalele sonore puse în funcțiune. Prim-ministrul a menționat că încă cel puțin 200 de ambulanțe vor fi procurate în timpul apropiat pentru a acoperi deficitul de automobile în țară.

În Republica Moldova noi avem nevoie de 450 de ambulanțe. Aceste 36 de automobile au fost procurate din banii oferiți de către bugetul statului. Îmi pare că aproximativ 74.000 de euro costa o mașină”, Pavel, Filip, Prim-ministru RM

În buget sunt prevăzuți bani și pentru reparația mașinilor în caz de necesitate. Declarația a fost făcută de Ministra Sănătății după ce săptămâna trecută mecanicii de la un service auto au postat pe o rețea socială un video în care arată starea dezastruoasă a unei ambulanțe a spitalului de urgență. Unele piese erau legate cu sârmă, iar sistemul de frânare era defect.

Vom scoate din uz acele ambulanțe care sunt cu termenul expirat și nu mai pot fi utilizate deja și în locul lor vor fi aceste ambulanțe. Sunt mașini Mercedes cum a spus domul prim-ministru. Ne dorim puțină Germanie în Republica Moldova. Dar salariile medicilor când vor fi ca cele din Germania? Salariile medicilor sunt acum în revizuire”, Silvia Radu, Ministra Sănătății

La vreo patru mii. Salariul cam trebuie de ridicat. Măcar vreo 500 de euro. Măcar.

– Este suficient?
– Nu.

Pentru procurarea ambulanțelor din bugetul de stat au fost alocate 55 de milioane de lei. Anul acesta în localitățile țării au mai fost deja repartizate alte 74 de ambulanțe.