Președintele ucrainean, Piotr Poroșenko, a încercat să folosească conflictul între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni în Strâmtoarea Kerci pentru a acumula puncte electorale în ajunul alegerilor prezidențiale. Totodată, prin faptul că a atacat navele ucrainene, Federația Rusă a vrut să arate cine controlează regiunea. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Poltiica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Activistul civic și politicianul Dmitrii Gnap din Ucraina, contactat prin skype în timpul emisiunii, a menționat că dacă președintele ucrainean ar fi fost interesat doar de faptul să apere țara de agresiunea rusească, aunci el ar fi cerut în Parlament să fie introdusă stare de război acum patru ani, când s-a început războiul cu Rusia.

Corespondentul special al publicației Meduza din Rusia, Ilia Jeguliov, spune că nu înțelege în general de ce a fost nevoie de legea marțială. „Cineva atacă Ucraina sau Ucraina intenționează să atace pe cineva? Nu înțeleg”, spune jurnalistul.

Analistul Vitalie Andrievschi spune că aceasta este o problemă intrenațională. În opinia lui, există tentativa de a transfera problema în politica internă a Ucrainei.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că pe de o parte, Rusia a arătat demonstrativ că consideră al ei acest teritoriu și că va controla situația în regiune. Potrivit lui, navele ucrainene nu au ajuns propriu-zis până la strâmtoarea Kerci și situația legată de navele rusești s-a întâmplat când navele ucrainene reveneau spre mal. „Aceast a fost o demonstrație a puterii”, spune Vlad Kulminski.

Amintim că, ieri, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene.

La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea în privința tensiunilor din Marea Azov și strâmtoarea Kerci.