/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Activist civic ucrainean: Piotr Poroșenko a încercat să folosească situația din Strâmtoarea Kerci pentru prezidențiale

missing
27 noiembrie 2018, ora 08:59

Activistul civic și politicianul Dmitrii Gnap din Ucraina, contactat prin skype în timpul emisiunii, a menționat că dacă președintele ucrainean ar fi fost interesat doar de faptul să apere țara de agresiunea rusească, aunci el ar fi cerut în Parlament să fie introdusă stare de război acum patru ani, când s-a început războiul cu Rusia.

Corespondentul special al publicației Meduza din Rusia, Ilia Jeguliov, spune că nu înțelege în general de ce a fost nevoie de legea marțială. „Cineva atacă Ucraina sau Ucraina intenționează să atace pe cineva? Nu înțeleg”, spune jurnalistul.

Analistul Vitalie Andrievschi spune că aceasta este o problemă intrenațională. În opinia lui, există tentativa de a transfera problema în politica internă a Ucrainei.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că pe de o parte, Rusia a arătat demonstrativ că consideră al ei acest teritoriu și că va controla situația în regiune. Potrivit lui, navele ucrainene nu au ajuns propriu-zis până la strâmtoarea Kerci și situația legată de navele rusești s-a întâmplat când navele ucrainene reveneau spre mal. „Aceast a fost o demonstrație a puterii”, spune Vlad Kulminski.

Amintim că, ieri, 25 noiembrie, în Strâmtoarea Kerci s-a produs un conflict între grănicerii maritimi ruși și militari ucraineni. Partea rusă acuză militarii ucraineni că au încălcat legislația maritimă. Aceștia au folosit armele, rănind trei militari, și au reținut trei nave ucrainene.

La rândul ei, Ucraina califică incidentul drept o provocare. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a cerut Radei Supreme să impună legea marțială.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea în privința tensiunilor din Marea Azov și strâmtoarea Kerci.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram