Războiul financiar dintre SUA şi China continuă. Donald Trump, preşedintele Americii, a promis în campanie că va începe o taxare agresivă pentru bunurile care vin din China, iar de la 1 ianuarie acestea vor intra în vigoare, scrie go4it.ro.

Unele dintre produsele care vor fi afectate vor fi smartphone-urile, inclusiv cele produse în China de către companii americane precum Apple, care s-ar putea scumpi cu această ocazie cu 10 sau 25%. Președintele Americii este încrezător în populaţie că va „suporta” o creştere de preţ pentru astfel de dispozitive.

În viziunea lui Trump, taxarea importurilor de smartphone-uri din China cu 10% ar putea fi „foarte uşor susţinută” de către clienţi.

Cel mai ieftin iPhone, modelul XR ar putea ajunge la un preţ de pornire de 825 de dolari, la care se adaugă apoi taxe, iar modelul XS ar putea începe de la 1.100 de dolari, fără taxele comerciale care variază în funcţie de stat.

Totodată, singurele dispozitive de acest gen care nu vor fi afectate sunt cele Samsung, care sunt de obicei produse în Coreea de Sud sau Vietnam şi care nu vin direct din China.

Trump doreşte ca mai multe companii să îşi deschidă fabrici în Statele Unite dacă vor să fie scutite de aceste taxe. Există posibilitatea ca Apple şi alţi producători să mute o parte din producţia de dispozitive înapoi „acasă” pentru a evita preţurile crescute, însă modelele produse acolo, cu preţuri mai mici ar putea rămâne exclusive teritoriului, producţia pentru restul lumii ce urmează să rămână în China.

Negocierile pentru aceste taxe sunt încă în desfăşurare. Trump oscilează încă între taxarea la 10 sau 25% pentru bunurile din China, acestea având o valoare anuală de peste 200 miliarde de dolari anual.

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a cerut o amânare a aplicării acestor tarife, însă Trump nu doreşte să mai aştepte. Cei doi se vor întâlni săptămâna aceasta în cadrul summitului G20 din Argentina, unde cu siguranţă vor mai discuta despre această situaţie.