Președintele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasili Gritsak, a confirmat că pe cele trei nave reținute în strâmtoarea Kerci se aflau ofițeri ai contraspionajului militar ale SBU, transmite meduza.io.

„Ofițerii serviciilor speciale ucrainene au îndeplinit sarcinile de sprijin ale unității navale din Ucraina, așa cum prevede articolul 12 din Legea cu privire la Serviciul de Securitate al Ucrainei”, se spune într-un comunicat al SBU care îl citează pe Gritsak.

Instituția notează că militarii însoțesc unități ale Forțelor Armate, Garda Națională și Serviciul Frontierei de Stat a Ucrainei.

„„Surpriza” unor oficiali ruși cu privire la prezența ofițerilor SBU la bordul navelor nu indică deloc lipsa unor astfel de practici în cadrul agențiilor de contraspionaj ale țării agresoare”, a spus SBU.

Pe 25 noiembrie, polițiștii de frontieră FSB a tras și a reținut trei nave de război ucrainene care au cerut trecerea prin Strâmtoarea Kerci. Rusia a numit conflictul o provocare planificată a Ucrainei. La întâlnirea Consiliului de Securitate al ONU, directorul adjunct Dmitriy Polyansky a susținut că pe una dintre nave au existat doi ofițeri ai Serviciului de Securitate din Ucraina cu o „misiune specială”.