/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

/VIDEO/ Roada mare, probleme mari. Producătorii de mere din țară caută, în continuare, noi piețe de desfacere

missing
27 noiembrie 2018, ora 19:05

Deși au rodit, merele din livada lui Vasile Moraru au rămas mărunte pentru că nu au avut parte de suficientă ploaie. Agricultorul spune că din această cauză nu le poate vinde nici măcar fabricilor de procesare, care și așa sunt suprasolicitate.

Fabrica nu avea capacitate ca să prelucreze atâtea fructe câte aveam noi. Adică, multe gospodării au și stau și acum pe deal. Au rămas vreo 10 tone în lăzi și le-am aruncat, fiindcă se stricau deja în lăzi”, Vasile Moraru, proprietar livadă de mere.

Agricultorul spune că sunt prea puține fabrici care mai primesc mere pentru procesare și acuză autoritățile că nu s-au pregătit să facă față roadei bogate.

Era fabrică în Călărași, nu lucrează. În Ungheni, nu lucrează. Putea să întrebe fiecare fermier, cam câtă marfă ai, cât va fi la prelucrare, cât va fi la procesare și surplusul acesta…să găsească ieșire din situație, ca să o prelucreze, să nu stea să se strice pe dealuri, sub copaci”, Vasile Moraru, proprietar livadă de mere.

Alți producători prezenți la un forum specializat spun că au reușit, totuși, să-și ducă o parte din recoltă la fabricile de procesare, dar din cauza prețului mic per kilogram s-au ales aproape cu nimic. Acum speră să câștige măcar din vânzarea fructelor păstrate în frigidere.

Sinecostul la un kilogram de măr este 2 lei și ceva și dacă noi am vândut marfa cu 80 de bani sau cu 70 la procesare, aici avem pierderi. Vedem cum o să fie starea lucrurilor în caz că vom vinde merele care sunt depozitate pentru consum în stare proaspătă”.

De partea cealaltă, autoritățile spun că problema nu este atât de gravă pe cât pare. Ministrul Agriculturii a declarat că fabricile de procesare primesc merele la un preț mic, fiindcă a scăzut și prețul la sucul concentrat pe piața internațională. În același timp, prețul de vânzare al fructelor în stare proaspătă rămâne unul avantajos, iar cei care dispun de tehnologii de păstrare nu vor fi afectați de problemă.

Producția în stare proaspătă prețurile sunt destul de convenabile. Acolo unde vorbim de infrastructură, acolo unde vorbim de frigidere, de linii de sortare, această capacitate de producție poate fi transferată în timp și comercializată pe o perioadă mai îndelungată. În așa fel, agricultorii putând comercializa producția la prețuri destul de competitive”, Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii.

Ministrul a mai spus că se iau măsuri pentru a mări investițiile în infrastructura de post-recoltare, dar și în promovarea asociațiilor între agricultori. Problema producției mari de mere din acest an a ajuns în atenția publică după ce mai multe imagini cu mere, părăsite la marginea livezilor, au fost intens distribuite pe rețelele sociale, cu mesajul că agricultorii nu au unde să-și vândă roada. Fermierii s-au plâns pe lipsa forței de muncă, dar și a piețelor de desfacere, în condițiile în care fabricile de procesare a fructelor sunt suprasolicitate și, chiar dacă reușesc să dea acolo fructele, primesc bani puțini. În acest an, în multe cazuri, roada de mere a fost de trei ori mai mare decât așteptările.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram