În câteva zile, Parlamentul ar putea să decidă dacă în cadrul alegerilor legislative va avea loc și referendumul privind reducerea numărului de deputați. Despre aceasta a anunțat liderul PD, care a accentuat că democrații insistă ca plebiscitul să aibă loc. Cât ar putea costa exercițiul electoral nu se știe. Președinta Comisiei Electorale Centrale a precizat pentru TV8 că nu poate să vină cu estimări, în lipsa unei decizii oficiale.

Am solicitat colegilor deputați să pregătească hotărârea de Parlament privind desfășurarea referendumului, pentru a putea fi votată această hotărâre în zilele apropiate, în una din ședințele care au mai rămas, astfel încât instituțiile care se ocupă de organizarea acestor alegeri să aibă timpul necesar pentru organizare bună a acestui plebiscit”, Vlad Plahotniuc, președinte PD.

Dacă documentul va fi votat, atunci, în ziua alegerilor parlamentare, vom fi întrebați dacă vrem ca în Legislativ să fie cu 40 de deputați mai puțin. De asemenea, vom trebui să răspundem cu „Da” sau „Nu” și la întrebarea dacă dorim să retragem mandatul unui anumit deputat, în cazul în care nu ne va plăcea cum lucrează. Democrații spun că organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare ar presupune costuri mai mici. De partea cealaltă, Comisia Electorală Centrală, și-a aprobat deja bugetul pentru 2019, an cu două scrutine naționale. Acesta va fi de aproape 310 milioane de lei. În document însă nu au fost incluse cheltuielile pentru referendumul propus de democrați, susține președinta Comisiei, Alina Russu.

Trebuie să facem care sunt estimările, devizul de cheltuieli, după care aplicând aceeași procedură legală, să examinăm în cadrul ședinței publice, după care să transmitem spre revizuire, spre examinarea Parlamentului. Vreau să avem un document legal, după care putem să spunem care sunt acțiunile CEC”, Alina Russu, președinta CEC.

Între timp, unii analiști politici de la Chișinău califică inițiativa PD drept o acțiune de PR politic.

Domnul Plahotniuc, pentru a adăuga imagine PD merge cu ideea populistă, care nu are nimic cu funcționarea statului de drept”, Oazu Nantoi, analist politic.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfășura, pe 24 februarie 2019, în baza unui sistem mixt. 50 de deputați vor fi aleși pe liste, iar în baza circumscripțiilor uninominale vor fi selectați 51 de parlamentari.