/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Ce spune președintele Curții de Conturi despre procurarea celor cinci telefoane iPhone X

missing
28 noiembrie 2018, ora 19:31

Anunțul privind organizarea licitației și caietul de sarcini a fost publicat pe platforma Achiziții.md, acum două zile. Curtea menționează că are nevoie de cinci telefoane mobile, pentru care este gata să ofere 80 de mii de lei, sau 16 mii de lei pentru un telefon. Caietul de sarcini a trezit nedumerire printre experții în achizții publice, care au constatat că toți parametrii indică un anumit model de telefon.

Pe lângă specificațiile tehnice sunt acolo niște detalii, care se potrivesc doar pentru Iphone X, mai sunt chiar denumiri la un moment dat, scris Apple. Deci, este clar că se vrea un Apple”, Olesea Stamate, președinte „Ager”.

Experta mai spune că în acest caz a fost încălcată legea cu privire la achizițiile publice, în care este indicat clar cum trebuie să fie descris bunul ce urmează a fi procurat.

Deci, nu trebuie să fie făcut referință în niciun mod la modelul, orice marcă, adică un brand anumit, origine. Asemenea specificații sunt ilegale. Probabil sunt și interese ascunse, fie sunt niște înțelegeri cu furnizorul fie este interesul personal al celor care procură să aibă un anumit tip de produs. Nu neapărat cel mai bun, sau cel mai bun și econom”, Olesea Stamate, președinte „Ager”.

Președintele Curții de Conturi nu a putut să ne spună clar de ce este nevoie anume de acest model de telefon și nici măcar cine a întocmit caietul de sarcini. El a menționat doar că telefoanele sunt necesare pentru 5 inspectori ca să poată efectua audit și de la distanță, în cadrul unui sistem electronic performant.

De ce Iphone X și spre exemplu Iphone 8, care diferența nu este chiar mare între ele. Haideți eu nu cunosc chestiile astea noi avem nevoie de cea mai mare memorie informațională și alte unele capacități. Cine a realizat caietul de sarcini? O persoană din interiorul sau din afara instituției? Nu știu. Nu știu cine se ocupă cu chestia asta. Totuși sunt banii instituției, 100 de mii de lei pentru cinci telefoane, nu v-ați interesat? Da, dar noi am mai cheltuit 2-3 milioane pentru soft. Am mai cheltuit alte 600 de mii pentru note-book-uri”, Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi.

Durata licitației este destul de scurtă pentru că, din comentariul oferit de Untilă, reprezentanții Curții vor ca sistemul electronic de audit să fie implementat cât mai repede. Acesta nu este prima achizitie scumpă a Curții. Acum o lună, instituția a mai cumpărat un telefon în valoare de aproape 15 mii de lei, care urma să fie utilizat pentru același sistem electronic de audit. Însă, după ce l-au testat, au ajuns la concluzia că nu este potrivit și îl folosesc acum în alte scopuri. În 2018, bugetul Curții de Conturi a fost de 46 de milioane de lei.

Și Centrul Național de Asistență Medicală de Urgență caută telefoane. Ce-i drept, mult mai ieftine. Astfel, inițial instituția era gata să achite aproape 80 de mii de lei pentru 200 de telefoane. Dar, pentru că la concurs s-au înscris șapte agenți economici, prețul final s-a înjumătățit. Astfel, un telefon va costa 225 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram