/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Noi promisiuni electorale! Membrii ACUM spun cum vor ajunge la salarii medii de 11 mii de lei, când vor ajunge la putere

missing
28 noiembrie 2018, ora 14:36

Membrii viitorului bloc electoral ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA), promit salarii medii de 11 mii de lei și pensii care vor ajunge la 42% din salariu mediu, vor ajunge la putere. Aceștia au spus cum vor ajunge la asemenea cifre. 

Aceștia spun că au făcut calcule și spun că aceste creșteri pot fi obținute prin majorarea investițiilor private în medie cu 10% anual și a investițiilor publice cu 11% anual.

Potrivit reprezentanților viitorului bloc ACUM, una dintre condițiile creșterii salariale este creșterea productivității: „Pentru ca să putem să avem productivitate mai înaltă, trebuie să avem investiții, atât publice, cât și private. Întreprinderile pot să devină mai productive dacă vor investi în utilaje care să producă mai multă marfă în mai puțin timp, fermierii pot să devină mai productivi dacă vor avea bani să cumpere mașini agricole mai performante și semințe de calitate, companiile din domeniul IT pot deveni mai productive prin mai multe investiții în resursa umană”. 

De asemena, politicienii spun că vor fi necesare investiții în câteva domenii cheie: educație, sănăgate, infrastructură, ceea ce va permite ca mediul privat să fie mai productiv.

„Majorarea investițiilor va avea loc prin realizarea acestor 3 piloni de bază: combaterea corupției mari, deoarece o țară coruptă nu poate fi prosperă; instituții publice eficiente, deoarece o țară fără instituții publice competente nu poate fi productivă; garantarea statului de drept, deoarece o țară unde legea nu se respectă nu poate fi nici prosperă, nici productivă. De asemenea, vom pune accent în particular pentru dinamizarea întreprinderilor mici și mijlocii”, se menționează într-un comunicat al blocului ACUM

În același timp, reprezentanții ACUM spun că revizuirea coșului minim de existenț nu ar trebui să fie impus de către Biroul Național de Statistică, ci de un Consiliu public, credibil. Aceștia spun că e necesară eliminarea salariilor în plic, care ar aduce la bugetul de stat circa 3 miliarde de lei suplimentar; eliminarea injustiției din sistemul de drept, a judecătorilor corupți și a procurorilor cunoscuți prin furturile lor; creșterea fluxului anual de investiții străine directe la 400 de milioane USD, de patru ori mai mult decât nivelul din 2016; adoptarea unor legi noi care să permită angajaților să-și asigure veniturile prin intermediul fondurilor private de pensii, sau așa-numitul pilon II de pensii.

Pentru a asigura protecția minimă a pensionarilor, însemnând revizuirea coșului minim de existență și asigurarea unei pensii revăzute tuturor categoriilor de pensionari, va trebui să sporim Fondul național de pensii cu circa 2,5 miliarde de lei. Iar pentru aducerea întregului sistem de pensionare la standardele europene de 42% din salariul mediu, va trebui să identificăm alte 5 miliarde lei pentru Fondul de pensii revăzute”, se menționează în comunicat.

Vezi și: /VIDEO/ Iar e marți și iar avem creșteri de salarii. Plahotniuc anunță la briefing noi majorări de lefuri și ajutoare sociale

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram