Eveniment inedit la Universitatea de Stat. Un grup de studenți au luat în derâdere anunțurile publicitare, care conțin greșeli de exprimare, cum ar fi „kebab autohton”, „cumpăr păr scump” sau „haine pentru femei din Belorusia”. Greșelile pe panourile publicitare au fost spălate cu bule de săpun, iar tinerii au defilat și pe un podium improvizat pentru a demonstra consumatorilor de rând cum ar arăta publicitatea dacă ar fi așa cum este descrisă în anunț.

Atunci când un brand își face publicitate e ca și cum și-ar îmbrăca o haină, adică ea îl reprezintă și unele branduri fac o publicitate mai stângace și le reprezintă din punctul de vedere rău. Trebuie cât mai mult săpun ca să fie curat”, Cătălina Munteanu, studentă

Timp de aproape un an studenții de la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării au adunat exemple de publicitate ce abundă în greșeli. Nu le-a fost greu să identifice astfel de cazuri.

Am umblat tot orașul, fiecare în sectorul în care trăiește. De exemplu eu locuiesc la cămin și alături este un magazin. Respectiv, acolo toate denumirile la fructe și legume sunt greșite. De exemplu lămâie fără i, grapefruit scris cu ă, nu ca în engleză, deoarece așa este corect”, Nicoleta Borodin, studentă

De exempli aici. Cafea italiană, plăcere maximă. Cu k și s, atunci când trebuie să fie x. Pe mine mă amuză foarte mult. Nu aruncați nimic în veceu, sunt instalate camere video. Camere video în veceu? Vai, nu. Noi le punem în vizorul tuturor ca să le poată critica și să nu mai comită pe viitor aceste greșeli”, Natalia Jaloba, studentă

Și publicul a avut ocazia să participe în show. Spectatorii au spălat publicitatea cu bule din săpun și au râs cu poftă de greșelile care sfidează gramatica limbii române.

Nu mai țin minte de la ce companie, dar erau îmbrăcați în ștrampi copiii cu fundurile întoarse în sus. Asta mi-a părut foarte haios.

Publicitatea cu oile, cu Constantin Țuțu. Anume delicios cum era așa un pic de înțeles erotic hai așa să spunem.

A fost publicitate despre Ion Ceban, o adresare către Andrei Năstase, îl cheamă la dezbateri. Asta mi-a părut cea mai super.

Evenimentul, denumit „Spălătoria publicitară” a devenit deja o tradiție la Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării. Acesta se află la cea de-a opta ediție, iar în fiecare an are o tematică nouă.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu